Banner 980x90

Iepazīstina ar pētījuma par Alūksnes ezeru rezultātiem

Otrdien, 19.janvārī Alūksnes novada pašvaldību apmeklēja Vides risinājumu institūta (VRI) pētnieki, kas pašvaldības pārstāvjus un ezera apsaimniekotājus, pašvaldības aģentūras "ALJA" darbiniekus, iepazīstināja ar veikto pētījumu rezultātiem, pilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informē Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks.

Pētījuma mērķis ir izpētīt Alūksnes ezera dabas resursu stāvokli un izstrādāt ilgtspējīgu ezera apsaimniekošanas stratēģiju.

Viena no apjomīgā pētījuma daļām  - Alūksnes ezera socioekonomiskais ziņojums sevī ietver uzdevumus, kas saistīti ar vides ekosistēmu pakalpojumu novērtējumu, tajā skaitā nemateriālajiem un nodrošinājuma pakalpojumiem.

Papildus izvērtēti ezera apsaimniekošanā veiktie pasākumi un, balstoties uz iedzīvotāju viedokļiem, iezīmēti iespējamie ezera ilgtspējīgas attīstības scenāriji ar mērķi attīstīt Alūksnes ezera nākotnes iespējas. Pētnieki savā prezentācijā uzsvēra, ka Alūksnes ezera attīstības pamatā ir aktīva sabiedrības iesaistīšana ar ezeru saistīto jautājumu risināšanā.

VRI pētnieki pašvaldības pārstāvjiem prezentēja arī ziņojumu par zušu augšanu Alūksnes ezerā. Pētījumā noskaidrots, ka zuša bioloģija Alūksnes ezerā atbilst sugas raksturlielumiem, tomēr to augšana ir lēnāka nekā citur Eiropā, kas skaidrojams ar suboptimāliem vides apstākļiem. Pētījuma  ietvaros veikts arī Alūksnes ezera iekšezera  rietumu daļā konstatētā piesārņojuma izkliedes novērtējums.

Šobrīd turpinās datu apkopošana par vērienīgāko Alūksnes ezera pētījumu, kur tiek noteikts kopējais ezera ekoloģiskais stāvoklis, sugu sastāvs un to savstarpējās mijiedarbības, kā arī ūdens augu izplatības aerofoto ezera akvatorijā un ezera rietumu daļas grunts un dūņu slāna 3D projekcija. Pētījums noslēgsies šā gada maijā. Pēc tā noslēguma ar rezultātiem plānots iepazīstināt plašāku auditoriju, kā arī ievietot rezultātus publiskai apskatei PA "ALJA" mājaslapā www.aluksnesezers.lv 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)