Banner 980x90

Alūksnes novadā svinēs Masļeņicu

Svētdien, 13.martā, Alūksnes novada Pededzē jau 50.reizi notiks tradicionālie slāvu svētki - Masļeņica, aģentūru LETA informēja Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Šie svētki pirms Lieldienām tiek svinēti kā krāšņas atvadas no ziemas un pavasara sagaidīšana. To laikā saimnieki ar izpušķotiem zirgu pajūgiem ierodas pagasta centrā, ļaudis piedalās tradicionālās spēlēs ar dziesmām, jokiem, mūziku un salmu lelli "Masļonu", kuru vēlāk sadedzina ugunskurā, tā simboliski atvadoties no ziemas un atbrīvojoties no visa sliktā, kas iepriekšējā laikā piedzīvots. Ticējumi vēsta, ka tādējādi tiek veicināta labības lauku ražība. Arī šogad svētku dalībnieki varēs iejusties tradicionālajā svētku atmosfērā, vizināties zirgu pajūgos, nogaršot īpaši ceptās pankūkas un baudīt priekšnesumiem bagātu koncertu Pededzes tautas namā.

Šogad Masļeņica Pededzē sāksies ar gadatirgu no plkst.11. Plkst.12 svētki turpināsies ar teatrālu izrādi "Ziemu pavadām, pavasari sagaidām" ar spēlēm, rotaļām, jautrām atrakcijām, dziesmām, riņķa dejām un citām izklaidēm. Savukārt plkst.15 ikviens aicināts vērot Pededzes tautas nama pašdarbības kolektīvu un viesu koncertu, kurā ieeja maksās 1,50 eiro. Vakarā no plkst.17 līdz 21 tautas namā notiks balle, uz kuru līdzi iedzīvotājai aicināti ņemt līdzi arī groziņus.

Ikvienam tiek piedāvāta iespēja piedalīties konkursā un veidot Masļeņicas lelli. Tā līdz 7.martam jānogādā Pededzes tautas namā izstādei. Labāko leļļu īpašnieki, kas tiks noteikti balsojot, saņems diplomus.

Sagaidot Masļeņicu, no 7.marta līdz 12. martam klašu kolektīvi, ģimenes un draugu grupas var pieteikties izklaidējoši izglītojošai programmai Pededzes muzejā, kas dalībniekus ievadīs seno krievu tradīciju burvībā, ļaus izspēt tradicionālās spēles, izgatavot kādu Masļeņicas simbolu, uzzināt pankūku gatavošanas noslēpumus un varbūt pašiem tās arī izcept. Informācija par pieteikšanos un dalības maksu saņemama, zvanot pa tālruni 29222818.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)