Banner 980x90

Piecas interesantas uzkodas, ko pagatavot no cīsiņiem

Nav noslēpums, ka viena no ātrāk pagatavojamajām un iemīļotākajām uzkodām, kas garšo kā lieliem, tā maziem, ir cīsiņi. Vārīti vai cepti, kā piedeva pamatēdienam vai kā neliels našķis izsalkuma remdēšanai - katram ir savs iecienītākais veids, kā tos baudīt. Šajā pavasarī "Rīgas Miesnieks" gaļas eksperti aicina ļauties eksperimentiem virtuvē un izmēģināt piecas vienkāršas receptes, kā vēl iespējams pagatavot cīsiņus. 

Cīsiņu bruņurupuči (četras porcijas)
Sastāvdaļas: - četras jau iepriekš sagatavotas maltās gaļas kotletes (jēlas); - 12 cīsiņi; - četras šķēles auksti kūpināta bekona; - astoņas krustnagliņas; - servēšanai: četras salātlapas.
Pagatavošana: Uzliec jau iepriekš pagatavotās jēlās kotletes uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Katra bruņurupuča pagatavošanai sagriez divus cīsiņus gareniski uz pusēm un vienā galā izdari trīs iegriezumus (tie būs bruņurupuča pirksti), iespraud kotletē divas cīsiņu pusītes ar pirkstiem uz ārpusi kā priekškājas un divas – kā pakaļkājas. Lai izveidotu galvu, nogriez 3/4 cīsiņa un tā galā izdari iegriezumu – tā būs bruņurupuča mute. Lai izveidotu bruņurupuča acis, cīsiņā iespraud divas krustnagliņas un iespied cīsiņu kotletē. Lai galva turētos uz augšu, paliec zem tās nelielu cīsiņa gabaliņu. No mazās cīsiņa ceturtdaļas izveido bruņurupuča asti. Tāpat izveido arī pārējos bruņurupučus. Sagriez katru bekona šķēli gareniski uz pusēm un vēlreiz uz pusēm, lai sanāktu četras gareniskas šauras šķēles. Izvieto divas šķēles pāri kotletei vienā virzienā un divas – otrā virzienā, lai izveidotos rūtiņas. Cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņi ir pilnībā izcepušies un bekons ir kļuvis brūngans. Kad maltīti servē, bruņurupuci uzmanīgi uzcel uz salātlapas.

Dubultpīrāgs (astoņas porcijas)
Sastāvdaļas: - 400 g saldētas kārtainās mīklas plāksnes; - 16 cīsiņi; - astoņas šķēles siera; - 1-2 tējkarotes paprikas pulvera. Pagatavošana: Ledusskapī atkausē kārtainās mīklas plāksnes, pēc tam tās izņem un izliec pa vienai uz galda. Sagriez plāksni uz pusēm, izstiep nedaudz garenāku. Uz plāksnes uzliec siera šķēli un tai virsū divus cīsiņus, atstājot starp cīsiņiem nelielu atstarpi. Apgriez mīklu un sieru tā, lai tie būtu cīsiņa garumā. Uzber nedaudz paprikas pulvera. Pārcel mīklu kopā ar sieru pāri vienam cīsiņam un no otras puses – pāri otram tā, lai griezuma vieta paliek pīrāga apakšā. Uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru, un tādā pašā veidā sagatavo pārējos pīrāgus. Apzied ar sakultu olu un cep 220 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī desmit minūtes vai līdz brīdim, kad pīrāgi ir zeltaini brūni.

Cīsiņu iesmiņi medus-sinepju marinādē (sešas porcijas)
Sastāvdaļas: - 18 cīsiņi; - Puse sarkanās paprikas; - viena ēdamkarote šķidra medus (marinādei); - 2 ēdamkarotes maigo vai stipro sinepju (marinādei).
Pagatavošana: Samaisi marinādes sastāvdaļas. Sagriez papriku uz pusēm un pēc tam – mazos trīsstūrīšos. Iegriez cīsiņu galus četrās daļās un uz katra iesma uzdur trīs cīsiņus pamīšus ar paprikas trīsstūrīšiem. Uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Apsmērē ar marinādi un cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni desmit minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņu gali ir pilnībā izcepušies un kļuvuši brūngani. Pasniedz kopā ar atlikušo marinādi.

Sinepju un bekona cīsiņi (12 porcijas)
Sastāvdaļas: - 12 parastie cīsiņi vai cīsiņi ar sieru; - četras tējkarotes stipro vai maigo sinepju; - četras šķēles auksti kūpināta bekona; - 12 zobu bakstāmie kociņi nostiprināšanai; - 12 marinēti mini gurķīši.
Pagatavošana: Iegriez cīsiņu galus četrās vienu centimetra daļās. Izklāj uz galda bekona šķēles, apsmērē ar sinepēm un sagriez trīs daļās. Aptin ap katru cīsiņu trešdaļu bekona šķēles ar griezuma vietu uz leju un uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Pa vidu izdur zobu bakstāmo kociņu un cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņi ir pilnībā izcepušies un bekons ir kļuvis brūngans. Pēc tam uz zobu bakstāmā kociņa uzdur arī marinētu gurķi. Baudi siltu.  

Kēksu pannā cepti pīrāgi ar cīsiņiem jeb cīsiņu rozītes
Sastāvdaļas: - astoņi cīsiņi (mazie); - 400 g saldētas kārtainās mīklas plāksnes; - astoņas siera šķēles (apm. 20 g); - 8-10 ēdamkarotes kečupa; - 3-4 tējkarotes raudenes.
Pagatavošana: Sagriež ledusskapī atkausētu mīklu astoņos kvadrātos, katru ieklāj kēksu formiņā. Katrā formiņā mīklā ieliek 1 līdz 2 ēdamkarotes kečupa, pa virsu uzber aptuveni pus tējkaroti kaltētas raudenes. Sagriež vienu cīsiņa galu četrās viena centimetra daļās, ieliek formiņā ar sagriezto galu uz augšu. Sagriež uz pusēm siera šķēlītes un aptin ap cīsiņu. Cep 200 grādos aptuveni 10 līdz 15 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņa sagrieztais gals ir izcepies un mīkla ir zeltaini brūna. Ēd siltus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)