Banner 980x90

Aptieciņas minimums, ja mājās ir mazi bērni

Bērnu imunitāte pirmajos dzīves gados sastopas ar daudziem izaicinājumiem, tā pielāgojas apkārtējai videi un attīsta noturību pret dažādām saslimšanām. Tas ir dabisks process. Tomēr vecākiem tas rada daudz satraukumu un raižu, jo bērns biežāk slimo. Kā arī pirmajos dzīves gados viņš ne visai labi var pastāstīt, kas viņam kait, kas sāp, tāpēc vecāki uztraucas. Lai mazinātu bažas un sniegtu drošības sajūtu, ka būs iespējams noreaģēt vairumā situāciju, ir labi mājas aptieciņu nodrošināt vismaz ar dažām medikamentu grupām un medicīnas precēm.

Medikamenti pret drudzi un sāpēm
Mājas aptieciņā noteikti jābūt bērniem piemērotiem līdzekļiem pret drudzi un sāpēm. Tās mazo cilvēku var pārsteigt jebkurā brīdī, bieži vien ķermeņa temperatūra bērniem paaugstinās naktīs. Tad, lai sagaidītu rītu vai vizīti pie ārsta, ir svarīgi pazemināt temperatūru, uzlabot bērna pašsajūtu, ļaut viņam izgulēties. Vislabākā izvēle maziem bērniem ir līdzekļi, kas ir suspensijas veidā un ar augļu vai kādu citu patīkamu garšu, jo tas atvieglos zāļu iedošanu bērnam.

Zāles kuņģa un zarnu traktam
Bērni pirmsskolas un sākumskolas vecumā bieži slimo ar dažādiem vēdera vīrusiem, kas izpaužas ar vemšanu un caureju. Tāpēc pa rokai vienmēr vajadzētu būt kādām zālēm, kas atvieglo šos simptomus. Tā var būt oglīte, Smecta vai cits pulverītis, noderēs arī probiotikas.

Līdzekļi pret "aizliktu" degunu
Arī saaukstēšanās ir mazu bērnu tipiska saslimšana. Tas rezultējas ar iesnām un klepu. Tieši iesnas mazajam var būt īpaši apgrūtinošas, jo traucē izgulēties. Tāpēc mājās vajadzētu būt līdzekļiem, kas mazina deguna aizlikumu un palīdz attīrīt degunu. Laba izvēle ir jūras ūdens, kas mitrina gļotādu, palīdz šķidrināt iesnas. Tāpat noderēs pilināmi vai smidzināmi līdzekļi, ka sniedz ātru atvieglojumu un ļauj elpot nakts laikā.

Medikamenti pret alerģisku reakciju
Alerģiska reakcija var parādīties pēkšņi, tā var būt gan uz pārtiku, gan apkārtējo vidi, gan potēm, gan citos gadījumos. Svarīgi šādos gadījumos ātri izmantot medikamentus, kas mazina alerģijas simptomus. Protams, bez nepieciešamības šādus līdzekļus nevajag lietot, jākonsultējas ar ārstu. Noderēs arī ziede, kas mazina kodumu un kairinājuma radītu alerģisku reakciju.

Līdzekļi brūču apkopšanai un pārsiešanai
Neaizstājami mājas aptieciņā būs arī līdzekļi brūču un sasitumu apkopšanai un pārsiešanai. Tie ir plāksteri, marles saites, dezinficējošs līdzeklis utt. Bērni mācās pasauli, izmēģina, pārkāpj robežas, tāpēc sīkas traumas var gadīties arī ikdienā. Tas nav nekas traks, galvenais ir nepieļaut nopietnas traumas un sīkās brūces apkopt un sadziedēt neļaujot rasties iekaisumam.

Digitālais termometrs
Mājas aptieciņā noteikti jātur termometrs, lai jebkurā situācijā pārliecinātos par bērna veselība stāvokli. Laba izvēle būs digitālais termometrs, kas ir drošs un ērti lietojams. Digitālais termometrs skaitļus parāda uz displeja un ir aprīkots ar skaņas signālu. Tas arī atmiņā saglabā jaunākos mērījumu datus. Digitālais termometrs ir piemērots mērījumu veikšanai ne tikai padusē, bet arī mutes dobumā un taisnajā zarnā, ja objektīvu iemeslu dēļ citā vietā mērījumu nav iespējams veikt. Ar digitālo termometru vecākiem būs vieglāk monitorēt bērna veselības stāvokli saslimšanu laikā. 

Konkrētu medikamentu izvēli, ko iekļaut savā mājas aptieciņā, jāapspriež ar bērna ārstu vai farmaceitu. Kā arī jāatceras, ka zāles nedrīkst lietot nepamatoti. Protams, mājas aptieciņai jāatrodas bērniem nepieejamā vietā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)