Banner 980x90

Alūksnes novadā budžeta prioritātes - publiskās infrastruktūras uzlabošana un finanšu stabilitāte

Rīga, 9.maijs, LETA. Alūksnes novadā par budžeta prioritārajām jomām šogad noteikta publiskās infrastruktūras uzlabošana, proti, ielu un ceļu rekonstrukcija, izglītības iestāžu pārbūve, meliorācijas sistēmu atjaunošana, kā arī spēja nodrošināt pašvaldības finanšu stabilitāti ilgtermiņā.

Alūksnes novada domes deputātu apstiprinātais šā gada pašvaldības budžets ir virzīts galvenokārt uz attīstības plānu un infrastruktūras projektu realizāciju. Lai veicinātu novada attīstību, šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, iespēju robežās tiks piesaistīti Eiropas Savienības (ES) fondu un, ja būs nepieciešams, arī Valsts kases aizņēmumu līdzekļi.

2019.gada pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 18 478 520 eiro. Plānoto aktivitāšu īstenošanai novirzīts naudas līdzekļu atlikums uz 2019.gada sākumu 3 700 882 eiro, savukārt aizņemties plānots 6 327 212 eiro.

Lielākais budžetā plānotais ieņēmumu apjoms - 32,98% - ir maksājumi no valsts un citu pašvaldību budžetiem. Nodokļu ieņēmumi veido 28,19% no visiem ieņēmumiem, tai skaitā ir ieņēmumi no ienākuma nodokļa 24,91%, īpašuma nodokļi 3,04%, azartspēļu nodoklis 0,23%. Valsts un pašvaldības nodevas, naudas sodi un sankcijas u.c. ir 0,59% apmērā no visiem ieņēmumiem, ieņēmumi no iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi - 3,06%.

Šogad Alūksnes novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumi plānoti 28 506 614 eiro. Lielāko budžeta izdevumu īpatsvaru - 8 256 361 eiro jeb 28,96% - veido izdevumi izglītībai, kam ar 18,82% seko ekonomiskās darbības izdevumi, bet trešā procentuāli lielākā izdevumu daļa ir teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai - 14,6%.

Ekonomiskās darbības kategorijā iekļauti izdevumi nodarbinātības pasākumu nodrošināšanai, meliorācijas sistēmu saglabāšanai, mežu apsaimniekošanai, būvniecības procesa kontrolei novada teritorijā, pašvaldības autoceļu (ielu) infrastruktūras būvniecībai, dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanai, pašvaldības sakaru sistēmas uzturēšana, tūrismam un projektu ieviešanas un uzņēmējdarbības atbalsta pasākumiem.

Savukārt teritorijas un mājokļu apsaimniekošanas kategorijā ietverti izdevumi pašvaldībai piederošo mājokļu (dzīvokļu, ēku) apsaimniekošanai, novada teritorijas apsaimniekošanai, ūdensapgādes (kanalizācijas) organizēšanai, ielu apgaismojuma apsaimniekošanai, nekustamā īpašuma uzmērīšanai, ierakstīšanai Zemesgrāmatā, ģeodēziskā tīkla uzturēšanai u.c.

Budžetā paredzēti līdzekļi plānoto un iesākto ES struktūrfondu projektu īstenošanai. Tāpat kā iepriekšējos gados, budžetā iekļauti 36 900 eiro līdzfinansējumam nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādei un kanalizācijas sistēmai, 15 000 eiro līdzfinansējumam daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai, 6000 eiro līdzfinansējums biedrībām sabiedriski nozīmīgu projektu īstenošanai. 160 000 eiro un no iepriekšējā gada pārceltais atlikums 21 617 eiro paredzēti Alūksnes novada pagastu teritoriālo vienību infrastruktūras un vides kvalitātes uzlabošanai.

33 494 eiro atvēlēti ielu apgaismojuma atjaunošanai un papildināšanai Purva, Ziedu, Skārņu un Bērzu ielās, "Aizupītēs", "Līvkalnos", Strautiņos un Alsviķos. Krišjāņa Barona ielas novadgrāvja pārbūvei Alūksnē tērēs 29 000 eiro, Pilssalas estrādes elektroapgādes atjaunošanai - 10 000 eiro.

Šogad Alūksnes novada dome kā SIA "Rūpe" 100% kapitāla daļu turētājs ieguldīs kapitālsabiedrības pamatkapitālā 567 302 eiro ES finansētā projekta "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Alūksnē, 3.kārta" īstenošanai.

Pašvaldības budžetā iekļauti 4000 eiro, kas pērn iegūti konkursā "Ģimenei draudzīga pašvaldība", kurus ieguldīs, lai pilnveidotu rotaļu laukumu pie Alūksnes Jaunās pils.

Šogad pašvaldība papildus piešķirs 500 eiro finansējumu katrai pirmsskolas izglītības grupai, lai sagatavotos jaunā, pilnveidotā mācību satura īstenošanai pirmsskolas izglītībā. Kopā šim mērķim paredzēti 18 000 eiro.

Tāpat no pašvaldības budžeta turpinās apmaksāt 103 mācību stundas nedēļā interešu programmās "Vides izglītība "Mazpulki", "Sports" un "Pūtēju orķestris", kā arī jaunatnes darba koordinēšanu novadā Alūksnes Bērnu un jauniešu centram.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem pašvaldība finansēs skolēnu pārvadājumus, skolēnu un bērnudārzu audzēkņu ēdināšanas pakalpojumu. Audzēkņiem un skolēniem, kuri apgūst speciālās izglītības programmas, ēdināšanu pilnībā apmaksā pašvaldība.

Gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2020.gada vasarā, šī gada budžetā paredzēti 33 546 eiro tērpu atjaunošanai un papildināšanai skolēnu kolektīviem. Tos sadalīs kolektīviem pēc koncerta repertuāra apguves skates rezultātiem.

Pašvaldības stipendiju piešķiršanai speciālistu piesaistei novadam paredzēti 28 022 eiro. Atbalstam primārās veselības aprūpes iestāžu infrastruktūras uzlabošanai un pieejamības nodrošināšanai, kas paredz Jaunlaicenes pagasta ģimenes ārsta prakses un Jaunlaicenes bibliotēkas pārcelšanu uz citām telpām, budžetā paredzēti 111 375 eiro. Jaunizveidotajai Sociālo lietu pārvaldes struktūrvienībai - sociālās aprūpes centra "Pīlādži" darbībai atvēlēti 438 079 eiro.

Tāpat budžetā paredzēts finansējums vairākiem tradicionāliem kultūras un sporta pasākumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)