Banner 980x90

Restaurēts Slavas templis Alūksnes Tempļa kalnā

Valmiera, 22.dec., LETA. Alūksnes novadā ekspluatācijā nodots Paviljons – rotonda jeb Slavas templis, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāvis Druvis Mucenieks (ZZS).

Saskaņā ar 2016.gadā izstrādāto un Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas apstiprināto būvprojektu restaurēta rotonda, labiekārtota apkārtējā teritorija, izbūvētas kāpnes un pievadceliņš, kā arī izbūvēts unikālā kultūrvēsturiskā pieminekļa apgaismojums.

Projekta "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" laikā Paviljona - rotondas restaurācijas, būvdarbu un izgaismošanas projektu izstrādāja SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" (arhitekts Artūrs Lapiņš), būvdarbus objektā veica SIA "Būvfirma Inbuv" (restaurators Juris Pavlovs), arheoloģisko uzraudzību nodrošināja SIA "Archeo", būvuzraudzību – AS "Būvuzņēmums Restaurators".

1805.gadā klasicisma stilā celtais Paviljons - rotonda jeb Slavas templis ir būvēts pēc Alūksnes pils īpašnieka barona fon Fītinghofa vēlmes par godu Ziemeļu kara simtgadei. Tas atrodas Tempļa kalna pilskalnā un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Jau vēstīts, ka rotondas restaurācija izmaksās 68 082 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Ziņots arī, ka projektā "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" atjaunos Alūksnes pilsdrupu Dienvidu torni, Paviljonu-rotondu Tempļa kalnā, Mauzoleju Alūksnes muižas parkā un Alūksnes stacijas bagāžas šķūni Alūksnes novadā, Stāmerienas pili Gulbenes novadā un Smiltenes evaņģēliski luterisko baznīcu Smiltenes novadā, kā arī Cesvaines pili Cesvaines novadā.

Projekta kopējās izmaksas lēstas 4,23 miljonu eiro apmērā. 1,87 miljonus eiro no tiem segs ERAF. Attiecināmais pašvaldību budžeta finansējums lēšams 217 488 eiro apmērā, savukārt no valsts budžeta dotācijām pašvaldībām tiks segti 89 066 eiro, un privātās attiecināmās izmaksas ir 24 855 eiro. Pašvaldību un draudzes līdzfinansējums ir 2,02 miljoni eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)