Banner 980x90

Mežonīgie piedzīvojumi ar auto – 5 lietas, par kurām jāpadomā!

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nešaubīgi – ceļošana ir viena no aizraujošākajām un izglītojošākajām nodarbēm. Izvēloties lidmašīnu, var ceļot tālu, izvēloties autobusu, var ceļot lēti. Bet kas jāņem vērā, izvēloties ceļot ar savu auto? Par to tālāk!
Kas jāieplāno, dodoties ceļā
Pirms aizslēgt mājokļa durvis un doties ceļā ir jāapsver vairāki būtiski aspekti, kas ietekmēs visu ceļojumu.

1. Automašīnas stāvoklis 
Tas ir pirmais, galvenais un svarīgākais faktors. Pirms došanās ceļā rūpīgi pārbaudi savu auto. Ņem vērā, ka visu ceļojuma laiku ierastās ērtības (piemēram, savs serviss) nebūs pieejamas, tādēļ jābūt pārliecībai, ka neradīsies nekādas būtiskas problēmas.
Uzpildi visus šķidrumus – logu šķidrumu, dzesēšanas šķidrumu. Palūkojies, vai netuvojas eļļas nomaiņas laiks un vai bremžu šķidrums ir vajadzīgajā līmenī.
Riepas – vai ir uzliktas jaunas riepas? Kad tika veikta riepu maiņa? Vai netiek lietotas riepas ar radzēm? Ja tiek lietotas atjaunotas riepas, vai tās ir gana labā stāvoklī, lai dotos ceļā? Svarīgi ir ievākt informāciju par to, kādas ir prasības attiecībā uz riepu stāvokli valstī (vai vairākās), uz kurām plāno doties. Piemēram, riepas ar radzēm Igaunijā drīkst lietot līdz 30. aprīlim, Somijā – līdz pirmajai pirmdienai pēc Lieldienām, Zviedrijā – līdz 15. aprīlim.
Riepas protektora dziļums – ja tiek lietotas atjaunotas riepas, to kvalitātei jāpievērš īpaša uzmanība, jo kordi dzīvo otru mūžu. Minimālais protektora dziļums ziemas riepām Latvijā ir 4 mm, savukārt Slovēnijā, Zviedrijā un Somijā šis minimālais dziļums ir 3 mm. Daudzās Eiropas valstīs ziemas riepas nav obligātas. Un tas nozīmē, ka tajās pāris dienās gadā, kad tiešām snieg, automašīnas nav piemērotas vadīšanai šādos apstākļos un visi paliek mājās. Vasaras riepām Latvijā minimālais pieļaujamais  protektora dziļums ir 1,6 mm, bet jaunām vasaras riepām vidējais protektora dziļums ir 6–8 mm.
Rezerves riepas – neaizmirsti pārbaudīt rezerves riepu un pārliecināties, ka tā ir pilnībā uzpumpēta un gatava glābt ceļotājus grūtā brīdī. Tāpat noteikti nenāks par ļaunu pārliecināties, ka ir pieejams viss ekipējums, kas nepieciešams riepas nomaiņai (darba cimdi, skrūvgriezis un domkrats). Arī pumpis un neliels komplekts riepu salāpīšanai noderēs. Tas neaizņem daudz vietas, bet var glābt kritiskā situācijā.
 
2. Ceļojuma plāns
 
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
 
Piedzīvojumu kārajiem impulsīvajiem ceļotājiem plāna veidošana var šķist lieka un laikietilpīga, taču vispārējām vadlīnijām vajadzētu pievērst uzmanību – kādas valstis plānots apceļot un kādas ir īpašās prasības šajās valstīs:
• drošības jostu lietojums – vai ir obligātas;
maksas autoceļi. Ja konkrētajā valstī tādi ir – kur var iegādāties caurlaides? Visbiežāk šādus jautājumus var noskaidrot vietējās degvielas uzpildes stacijās (kurās būs jāiegriežas jebkurā gadījumā);
papīra karte. Jā, jā, pilnīgs oldskūl, bet reizēm tiešām var noderēt, kā arī – tās neaizņem daudz vietas.
 
3. Praktiskā sagatavošanās 
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
 
Lai brauciens būtu patīkams, ir vērts veltīt nedaudz laika, lai sagatavotu braucamo:
iztīri mašīnu – jā, arī zem paklājiņiem. Tālos braucienos mašīnā tiek pavadīts daudz laika, tādēļ labāk darīt visu, lai tur būtu patīkami;
gultasvieta – plānots gulēt mašīnā vai tomēr piestāt kādā ceļmalas motelī? Gulēt sedanā nav īpaši prātīga doma, taču universālis var pārsteigt ar savām ērtībām. Pirms došanās ceļā pārbaudi, vai un kā nolaist aizmugures sēdekļus. Pieredzējuši mašīnā gulētāji izklāj piepūšamo matraci pa visu aizmugures daļu (mantas attiecīgi tiek saliktas priekšējos sēdekļos un/vai jumta bagāžas nodalījumā) un – voila! – gluži ērta guļvieta gatava. Te gan uzreiz vērts piebilst, ka vēlams padomāt arī par aizkariņiem, ja plānots gulēt apdzīvotās vietās vai ceļa malās – privātums tomēr ir jauka lieta;
dokumenti – autovadītāja apliecības, pases, ID kartes, tehniskā pase, apdrošināšana – tas viss ir jāpaņem līdzi un jāglabā drošā vietā. Cimdu nodalījums derēs!
tehniskais ekipējums – noteikti paņem līdzi mobilā tālruņa lādētāju, kas ir saderīgs ar automašīnas izvadi, un pārliecinies, ka viss darbojas. Ja plānots mobilo tālruni lietot aktīvi (kartes, fotografēšana, internets, zvani), parūpējies arī par portatīvajiem barošanas blokiem, kurus var izmantot, lai ceļā uzlādētu mobilo ierīci;
elektrības kontaktu pārveidotājs – ja ir skaidrs, kuras valstis plāno apciemot, velti nedaudz laika, lai noskaidrotu, kāds ir elektrības kontaktrozešu standarts attiecīgajā valstī. Jo – plāns nakšņot moteļos un lādēt savas mobilās ierīces tur nebūs ne plika graša vērts, ja neizdosies savu lādētāju iespraust sienā. Protams, vienmēr var jautāt administrācijai, bet – arī viņu krājumi var būt ierobežoti. Tāpēc – plāno nedaudz uz priekšu un paņem līdzi savu;
GPS – ceļotāju labākais draugs. Jaunākajās automašīnās tas jau var būt iebūvēts. Tāpat var izmantot atsevišķas GPS ierīces (taču pirms došanās ceļā šīs ierīces obligāti ir jāpārbauda, lai pārliecinātos, ka tajās ir visjaunākās kartes; atšķirībā no mobilajām ierīcēm autonomās GPS ierīces pašas nespēj atjaunināt kartes). Visvienkāršākais variants – izmantot sava mobilā tālruņa piedāvātās iespējas. Nesen pieņemtie noteikumi par viesabonēšanas maksas atcelšanu ļoti atvieglo ceļotāju dzīvi, kā arī ļauj lietot internetu mobilajā ierīcē ārvalstīs. Atliek vien iegādāties statīvu tālrunim un ar automašīnu saderīgu barošanas vadu.
 
4. Veselība 
Ja plāno ceļojumu jau laikus, tad tā ir lieliska iespēja padarīt sen nepadarītus darbiņus, lai hroniskas veselības problēmas netraucētu izbaudīt ceļojumu. Tipiskākās lietas – alerģiju pārbaudes un zobārsts. Paņemt līdzi zāles pret visām iespējamā pasaules vainām nav iespējams (un nevajag arī), bet – pilnīgi noteikti aptieciņā ieliec:
dažādu izmēru plāksterus (mazums – kas),
pretsāpju zāles (vēlams – vairākus dažādus veidus/zīmolus),
kaut ko vēderam – kolu (ne dzeršanai, bet tieši aptieciņā, jo šis superskābais saldinātais dzēriens lieliski palīdz pret gremošanas problēmām), aktivēto ogli (vai modernāku alternatīvu), kaut ko pret sliktu dūšu, kā arī – universālas alerģijas zāles (kas neizraisa miegainību) katram gadījumam,
ja lieto kādas zāles, neaizmirsti paņemt arī tās.
 
5. Plāno neieplānojamo
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
 
Visu paredzēt nekad nav iespējams, taču vienmēr ir vērts morāli sagatavoties ļaunākajam scenārijam, lai, maz ticamajā situācijā, kad šis ļaunākais scenārijs notiks, neapjuktu un zinātu, kā rīkoties.
Ceļā saplīsusi riepa. Vai rezerves riepas stāvoklis ir pārbaudīts? Vai ir visi rīki, kas nepieciešami nomaiņai? Vai plīst jau otra riepa (kas gan tās par riepām, jājautā…)? Vai ielāpu likšanas komplekts gatavs? Kā atradīsi caurumu? Kā nomaukt riepu?
Nomaldīšanās no ceļa. Vai mobilā ierīce uzlādēta? Vai būs pieejams internets? Vai ir alternatīva papīra karte gadījumam, kad tehnoloģijas pieviļ?
Ēdiens un apģērbs – vai ir rezerve? Un vai rezervei ir rezerve?
Siltums – ja plānots gulēt automašīnā, kā sildīsies? Super bieza sega? Sausā spirta vai petrolejas plītiņa (lietošanai tikai atklātā vidē)? Ja plānots nepieciešamības gadījumā sildīties ar automašīnas piedāvātajām iespējām, vai akumulators netiks nosēdināts? Kāds ir plāns šādā gadījumā?
Veselības problēmas – kur vērsīsies pēc palīdzības? Pret kādām vainām līdzi būs medikamenti?
 
Lai arī kāds būtu ceļojuma plāns un galamērķis, ceļošana ar automašīnu sniedz tādu brīvību, kā neviens cits veids! Vari traukties pa Vācijas autobāņiem uz 220, vari nogriezties no lielajām trasēm un izpētīt mazpilsētas… Iespējas ir bezgalīgas! Pārbaudi riepas, iepildi degvielu, sagatavo dokumentus un – dodies!
 
Ja šķiet, ka automašīnai pirms garā ceļa derētu jauni apavi (tas ir – riepas), ielūkojies riepas1.lv piedāvājumā – tur noteikti būs katrai automašīnai vispiemērotākās riepas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)