Banner 980x90

Dabas fonds nodrošinās zemūdens tiešraidi no nēģu nārsta Raķupē

Rīga, 25.apr., LETA. Latvijas Dabas fonds (LDF) uzstādījis zemūdens tiešraides kameru Ziemeļkurzemē esošajā Raķupē, kurā maija mēnesī nārsto nēģi, aģentūru LETA informēja LDF pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

LDF pārstāve skaidroja, ka Raķupe ir Irbes baseina upe, kas ir samērā dziļa un ar pastāvīgi augstu ūdens līmeni, tādēļ tā ir viena no retajām nēģu un lašveidīgo nārsta upēm, kas ir brīva no bebru aizsprostiem.

Laikā no 2015. līdz 2017.gadam Raķupē tika veikta Latvijā pirmā mākslīgās nēģu nārsta vietas ierīkošana, radot mākslīgu straujteci. Latvijā šāda tipa upē tik apjomīgi apsaimniekošanas darbi tika veikti pirmo reizi, un pēc darbu īstenošanas jau pirmajā nārsta sezonā tika novēroti daudzi desmiti nārstojošu nēģu "Lampetra fluviatilis" un "Lampetra planeri".

Paredzams, ka nēģu nārstošana sāksies maija pirmajā pusē un turpināsies divas līdz trīs nedēļas. Daudzo upes baseinā esošo purvu dēļ ūdens Raķupē ir tumšs, tādēļ redzamība nav tāda kā strautos un upītēs, ko galvenokārt papildina avoti.

LDF tiešraides no putnu ligzdām nodrošina jau astoto gadu, un pērn tām bija gandrīz 3,5 miljoni skatījumu visā pasaulē. Tiešraides var skatīties LDF mājaslapā un vides novērojumu interneta vietnē "Dabasdati.lv" un "Youtube.com", kā arī platformā "LMT Straume".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)