Banner 980x90

Alūksnē svinēs pilsētas svētkus

Aluksne24.lv
Aluksne24.lv
No ceturtdienas, 4.augusta līdz svētdienai, 7.augustam notiks Alūksnes pilsētas svētki, aģentūru LETA informēja Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Svētku ieskaņas koncertā "Dievišķā mīlestība" Alūksnes luterāņu baznīcā izskanēs klasiskā mūzika ķīniešu izcelsmes kontrtenora Ka Bo Čana un baritona Otta Indermites, kā arī ērģelnieka Āres Paula Latika sniegumā. Koncerts Alūksnes pilsētas svētkiem sarūpēts, pateicoties sadarbībai ar organizāciju "Igaunijas koncerti". Abi dziedātāji Alūksnē jau viesojušies Igaunijas nacionālā vīru kora RAM sastāvā. Ieeja koncertā par ziedojumiem baznīcai.

Piektdienas, 5.augusta, vakarā Alūksnes pilsētas svētku atklāšana norisināsies jaunā, līdz šim iepriekš šādiem pasākumiem neizmantotā vietā - jaunajā stāvlaukumā pie pārbūvētā Alūksnes Kultūras centra. Gan šajā vakarā, gan nākamajās dienās uz skatuves kāps daudzi alūksnieši.

Svētku svinīgajā atklāšanā muzikāli dejisku uzvedumu būs sarūpējusi alūksniete Kristīna Zaharova, kura jau vairākus gadus muzikāli izglītojas un strādā Maskavā, kopā ar citiem alūksniešiem - jauno dziedātāju Artūru Pūpolu, Krūmiņu ģimeni un deju kopu "Jaunanna". Pūpols svētku apmeklētājus iepriecinās ar Artūra Reinika īpaši Alūksnei veltītu dziesmu. Savukārt koncertā "Mīlestības iedvesmoti" alūksniešus priecēs mūziķi Aija Andrejeva, Ivo Grīsniņš-Grīslis un "MC orķestris".

Svētku atklāšanas vakarā īpašs pārsteigums būs muzikāla uguņošana un lāzeršovs, kas šoreiz būs speciāli veidots Renāra Kaupera dziesmai "Tu mana, es tavējais", kas saskan ar šī gada Alūksnes pilsētas svētku moto. Lai gan sākotnēji bija plānots, ka uguņošanas nodrošināšanai tehnisku un drošības apsvērumu dēļ būs slēgts tilts uz Pilssalu, tomēr, konsultējoties ar specefektu radītājiem, nolemts uguņošanu organizēt no pilsdrupu puses, līdz ar to vecais tilts uz Pilssalu būs atvērts. No plkst.23.30 līdz pkst.3.00. notiks svētku pirmā balle kopā ar grupu "Big Al&The Jokers" un dīdžejiem. Arī šajā kompānijā muzicē novadnieki - alūksnietis Romāns Vendiņš un kalncempietis Zintis Žvarts.

Lai gan teritorija pie Alūksnes Kultūras centra būs ierobežota, tomēr svētku rīkotāji būs parūpējušies par galdiņiem un soliem, kur baudīt pasākumu. Tie gan būs ierobežotā daudzumā, taču, ņemot vērā apkārtējo vidi, šeit pastaigām un sarunām var izmantot gan ezera krastu, gan skvēru pie Kultūras centra. Svētku apmeklētāju ērtībām būs arī bufetes. Piektdienas un sestdienas vakarā stiprinājumu varēs rast svētku norises vietās, bet sestdien dienas laikā - pie Alūksnes Kultūras centra.

Sestdien, 6.augustā, svētku norises vietas būs vairākas. Galvenie pasākumi dienas pirmajā daļā notiks pie Alūksnes Kultūras centra un Alūksnes Jaunās pils. No plkst.9.00 pie Jaunās pils sāksies amatnieku tirdziņš "Ar mīlestību radīts". Tirgus atmosfēru radošāku padarīs novada mākslinieki un mūziķi performancē "Mākslinieku radošā pļava", kur ikviens varēs gan vienkārši vērot māksliniekus darbībā, gan arī iesaistīties pats.

Tajā pašā laikā pie Alūksnes Kultūras centra dažādas aktivitātes sarūpētas mazajiem svētku dalībniekiem. Jau plkst.10.00 sāksies koncerts "Kas ir mīlestība?", kurā piedalīsies Alūksnes novada mazie vokālisti, jaunie talanti, Alūksnes Kultūras centra jauniešu un bērnu vokālie ansambļi, Alūksnes Bērnu un jauniešu centra ansamblis "Puķuzirņi", kā arī LTV1 raidījuma "Kas te? Es te?" varoņi Lupe un Pukšs. Nedaudz vēlāk pozitīvo pasākumu biedrība "Pigori" bērniem piedāvās piedalīties radošajās darbnīcās.

Pēcpusdienā plkst.14.00 pie Alūksnes Jaunās pils ar koncertu un defilē programmu priecēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris. Savukārt plkst.15.00 no Jaunās pils uz Alūksnes Kultūras centru dosies Alūksnes pilsētas ģimeņu un iedzīvotāju gājiens "Viss vienos ziedos vasarā".

Pašvaldība aicina alūksniešus pašiem kļūt par pilsētas svētku veidotājiem, kopā ar ģimenēm, kolektīviem no iestādēm, uzņēmumiem un biedrībām, kopā ar draugiem un domubiedriem dodoties šajā gājienā. Īpaši gaidītas šajā gājienā būs visas tās alūksniešu ģimenes, kurās laikā no pērnajiem pilsētas svētkiem līdz šiem pasaulē nācis mazulis.

Gājiens noslēgsies pie Alūksnes Kultūras centra, kur plkst.15.20 pašvaldība suminās mazuļus, kuri dzimuši gada laikā kopš pērnajiem pilsētas svētkiem un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Alūksnes pilsēta.

Savukārt pēc jaundzimušo sumināšanas pilsētas svētku koncertu turpinās dziedātājs Mārtiņš Ruskis kopā ar savu "Ruska nevainīgo trio" koncertā "Pieskāriens". Svētku norises pie Alūksnes Kultūras centra sestdienas vakarā sāksies plkst.23, kad tur muzicēs grupa "Bandmaster" un Toms Grēviņš.

Alūksnes Kultūras centrs sestdienā no plkst.9.00 līdz plkst.12.00 būs atvērts tiem svētku viesiem, kas vēlēsies apskatīties pārbūvētās centra telpas. Apskate būs iespējama grupās brīvprātīgo jauniešu pavadībā.

Savukārt plkst.13.00 Alūksnes Kultūras centrā notiks vokālās grupas "Latvian Voices" koncerts "Rūtoj". Ar savām balsīm kā vienīgo mūzikas instrumentu "Latvian Voices" dalībnieces ir radījušas individuālu vokālo stilu, kurā savijas dažādu tautu etniskās mūzikas intonācijas, jo sevišķi latviešu tautas mūzikas krāsas ar tradicionāliem kormūzikas un popmūzikas elementiem.

Alūksniešiem sarūpētajā koncertā grupa atskaņos programmu "Rūtoj…", kuras centrā ir latviešu tautasdziesma mūsdienīgi aktuālās aranžijās, kuras veidojušas pašas "Latvian Voices" dziedātājas. Līdzās tautas mūzikai un oriģināldziesmām koncerta laikā izskanēs arī pasaulē zināmas sirdi sildošas melodijas.

Pašvaldība aicina alūksniešus biļetes uz šo koncertu iegādāties jau iepriekšpārdošanā, kas koncerta dienā ļaus ilgāk baudīt citas svētku norises. Biļetes nopērkamas Alūksnes Kultūras centrā, SIA "Biļešu paradīze" kasēs un arī mājaslapā "www.bilesuparadize.lv".

Savukārt Pilssalas estrādē plkst.21.00 sāksies latviski jautra dziesmu spēle "Muļķe sirds" ar tādu dziedātāju kā Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Andris Daņiļenko, Līga Robežniece, aktieru Zigurda Neimaņa, Zanes Jančevskas, Zanes Burnickas, akordeonista un komponista Valda Zilvera, komiķes Jolandas Suvorovas, grupas "Tirkizband" piedalīšanos. Arī uz šo pasākumu biļetes iegādājamas Alūksnes Kultūras centra un SIA "Biļešu paradīze" kasēs.

Kamēr estrādē dziedātāji un aktieri stāstīs stāstu par sirdslietām, Dārza ielā pie pašvaldības administratīvās ēkas sāksies teatrāli muzikāls Dailes teātra dziedošo aktieru ansambļa "Ilga" koncerts, bet pēc tam arī svētku balle ar grupām "bet bet" un "Otto". Svētku rīkotāji būs parūpējušies par to, lai sagādātu galdiņus un solus apmeklētājiem. Tie būs izvietoti laukumā pie administratīvās ēkas, bet dejām atvēlēta Dārza iela.

Šajos svētkos plašā klāstā būs arī sporta aktivitātes. Plašākā izvēle sportošanai būs sestdienā. Tad Dzirnavu ielā visus pulcēs "Ghetto" basketbola turnīrs, bet pie Jaunās pils Latvijas Biatlona federācija organizēs šaušanas konkursu un notiks arī loka šaušana.

Ojāra Vācieša ielā un stāvlaukumā autosporta klubs "Alūksne" jau otro gadu rīkos Alūksnes novada balvas izcīņu inerces minikāros. Sacensību nolikums kopā ar visu citu ar svētkiem saistīto informāciju publicēts pašvaldības mājaslapā "www.aluksne.lv". Pašvaldība aicina gan bērnus, gan jauniešus un arī pieaugušos iesaistīties šajā aktivitātē, jo sacensības notiks visās trīs minētajās grupās pēc braucēja vecuma un svara. Sacensību ideja ir ar pašu veidotu, nemotorizētu braucamrīku no 1,3 metrus augstās starta estakādes tikai ar inerces palīdzību spēt noripot maksimāli garāku ceļa posmu.

Sestdienas otrajā pusē Ojāra Vācieša ielā un stāvlaukumā notiks sporta kluba "Spēka pasaule" rīkotas aktivitātes, kurās ikviens drosmīgais varēs pārbaudīt savas spēka robežas. Savukārt pie "Narvesen" kioska Pils ielā varēs sastapt alūksnieti Dinu Vecānu un uzzināt pat viņa labdarības skrējienu - mākslas performanci "28 maratoni 28 pilsētās 28 dienās". Pilssalas pludmales volejbola laukumos no piektdienas līdz pat svētdienai notiks Latvijas čempionāts pludmales volejbolā.

Svētdien, 7.augustā, tradicionāli alūksniešu dzimtas satiksies kapusvētkos plkst.11.00 Alūksnes Lielajos un plkst.12.00 Mazajos kapos. No autoostas uz kapsētu un atpakaļ svētdien laika posmā no plkst.9.00 līdz plkst.15.00 Alūksnes novada pašvaldība nodrošinās papildu bezmaksas autobusu reisus. Tiem nebūs noteikts konkrēts atiešanas laiks, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu veiksmīgo pieredzi, tiklīdz autobuss būs pasažieru pilns, tas dosies uz kapsētu, un tāpat varēs nokļūt arī atpakaļ.

Alūksnes pilsētas svētku noslēgumā alūksnieša Laura Amantova vadītais džeza orķestris "Mirāža" ("Mirage Jazz orchestra") kopā ar dziedātāju Andri Ērgli aicinās ikvienu uz koncertu "Ar mīlestību par mīlestību" brīvdabas koncertzālē - Tempļakalna nogāzē.

Ņemot vērā prognozējamo automašīnu skaita pieaugumu svētku laikā Alūksnē, pašvaldība aicina alūksniešus doties uz svētku norišu vietām kājām, jo pilsētas centra ielas satiksmei būs slēgtas. Tāpat jāņem vērā arī tas, ka lielākajos pilsētas centra stāvlaukumos notiks svētku aktivitātes, tādēļ arī automašīnu novietošana pilsētas centrā būs apgrūtināta.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus arī nokļūšanai kapsētā izvēlēties braucienu ar autobusu vai izmantot jauno Tempļakalna ielas gājēju tiltu, lai atslogotu satiksmi Miera ielā. Iedzīvotāji aicināti būt saprotošiem un ņemt vērā, ka Tempļakalna ielā notiek ielas rekonstrukcija un automašīnu novietošana tur būs apgrūtināta.

Kopējās svētku izmaksas ir 28 000 eiro. Kā atzīst pašvaldība, lielākās izmaksas svētku organizēšanā saistītas ar tehniskām lietām - skatuvju uzbūvi, apskaņošanu, uguņošanu, apsardzi, labierīcību nodrošināšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)