Banner 980x90

Vienā no Alūksnes bērnudārza "Pienenīte" grupiņām siltumpadevi pielāgos zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes iespējām

Rīga, 26.jūl., LETA. Vienā no Alūksnes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes "Pienenīte" grupiņām līdz rudenim reizē ar siltumapgādes rekonstrukciju siltuma padeve tiks piemērota zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes iespējām, kas tiek dēvēta arī par nākamās jeb ceturtās paaudzes siltumapgādi, aģentūru LETA informēja Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Norberte.

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) patlaban īstenoto projektu "Zemas temperatūras centralizētā siltumapgāde Baltijas jūras reģionam" (LowTEMP), kurā, VPR, sadarbojoties ar Alūksnes novada pašvaldību un Alūksnes pilsētas siltumapgādes uzņēmumu AS "Simone", par "LowTEMP" pilotvietu izvēlējās "Pienenīti", tur modernizējot siltumapgādi un pārbaudot zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes iespējas.

Pašlaik "Pienenītes" siltummezgla telpa tiek pielāgota, lai tajā pārbūvētu siltummezglu. No pilsētas ienākošā ūdens pieplūdes temperatūra ir 80/60 grādi, bet iekšējā mājas tīklā tie ir 70/50 grādi.

Uz izvēlēto bērnudārza grupiņu būs izbūvēts atsevišķs siltummaģistrāles loks un uzstādīta papildu vadības iekārta, kas regulēs ūdens pieplūdes temperatūru 46/36 grādi. Vadības iekārta sekos līdzi iekštelpas temperatūrai grupiņā un atbilstoši tai kontrolēs pieplūdes temperatūru radiatoros. Piemēram, ziemas aukstākajos mēnešos paredzams, ka pieplūdes temperatūra būs jāpaaugstina, lai nodrošinātu atbilstošu iekštelpas temperatūru grupiņas bērniem, stāstīja "LowTEMP" eksperts Mārtiņš Kaļva.

"Pienenīte" vadītāja Ingūna Dovgāne atklāja, ka gan vasaras mēnešos, gan ziemā karstākā temperatūra ir grupiņā, kas atrodas dienvidu pusē un ēkas vidū. Tādēļ tā būtu piemērota, kur pielāgot siltuma padevi zemākai temperatūrai.

2010.gadā "Pienenītē" tika pabeigta ēkas renovācija, iekļaujot arī fasādes siltināšanu, kanalizācijas, ūdensvada, cauruļvada un apkures renovāciju, kā arī iebūvēto virtuves iekārtu nomaiņu un teritorijas labiekārtošanu. Renovētās ēkās, kur palikuši esošie radiatori, ir iespējams pazemināt centralizētās siltumapgādes pieplūdes temperatūru, ja to virsma ir pietiekami liela, lai uzturētu telpās nepieciešamo iekštelpu temperatūru, piebilda Kaļva.

"Pienenītes" gadījumā vēl tiks izsvērts, vai būs nepieciešams uzstādīt vēl lielākas virsmas radiatorus, lai nodrošinātu nepieciešamo komforta temperatūru.

Projekta eksperts norādīja, ka, lai sekotu līdzi ēkas enerģijas patēriņam, bērnudārza telpās pašlaik notiek monitoringa sistēmas un tīkla servera instalācija. Lokālais serveris ievāks datus par siltuma, ūdens, elektrības patēriņu, kā arī apkopos informāciju no temperatūras, mitruma un CO2 līmeņa mērītājiem, kurus bērnudārza telpās "Simone" 'pēc pašu iniciatīvas uzstādīja jau 2018.gada pavasarī.

Savukārt patērētās elektroenerģijas uzskaitei atsevišķi tiks nodalīta virtuve no pārējām bērnudārza telpām, lai apzinātu, kurā daļā elektroenerģija tiek patērēta vairāk. Serveris nepārtraukti sniegs datus uzglabāšanai mākonī, kurus pēc tam varēs vizualizēt. Šāda monitoringa sistēma ļaus izvērtēt tos brīžus, kad ir bijuši pēkšņi kāpumi un kritumi, un ievāktie dati būs nozīmīgi, izvērtējot veiktās izmaiņas siltumapgādē, uzsvēra Kaļva.

"Pienenītes" vadītāja Dovgāne līdz ar veiktajiem darbiem saredz iespēju apzināt esošās problēmas, kuras kopā ar pašvaldību risināt, lai samazinātu enerģijas patēriņu un palielinātu bērnudārza energoefektivitāti.

"Ar bērnudārza kolektīvu manā darbības laikā ir veiktas sarunas par enerģijas patēriņa samazināšanu. Arī bērni mācās par "zaļo domāšanu", piemēram, atkritumu šķirošanu, enerģiju un tās veidiem", stāstīja Dovgāne.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)