Banner 980x90

Vai mainīt brilles pret kontaktlēcām? Kontaktlēcu plusi un mīnusi

Redzes korekcija mūsdienās iespējama ne tikai ar brillēm, kas ir pazīstamākais korekcijas veids. Kontaktlēcas ir pietiekami vilinoša alternatīva, ko ļoti daudzi arī izvēlas, jo tas atbilst viņu dzīvesveidam un vajadzībām. 

Vai kontaktlēcas der visiem? Vai brilles tomēr nav veselīgāka izvēle? Kādi būs ieguvumi no kontaktlēcām? Ar kādām ēnas pusēm jārēķinās, sākot lietot kontaktlēcas? Šādu jautājumu ir daudz, tie aktuāli ikvienam, kurš apsver iespēju nomainīt brilles pret kontaktlēcām. 

Šajā rakstā apkopoti galvenie kontaktlēcu plusi un mīnusi. Tos izvērtējot un sastatot ar savu dzīvesveidu, būs daudz vieglāk pieņemt lēmumu par labu brillēm vai kontaktlēcām. Tomēr jāatgādina, ka ir svarīgi konsultēties arī ar acu ārstu, kurš izvērtēs dažādus individuālos faktorus, veiks acu izmeklējumus un sniegs ieteikumus. 

Kādas ir kontaktlēcu priekšrocības
Ne velti kontaktlēcas kļūst arvien populārākas un tās izmanto arī jaunieši un gados vecāki cilvēki. Tās spēj nodrošināt vairākus būtiskus ieguvumus, par kuriem tūlīt uzzināsiet.

• Kontaktlēcas nodrošina dabisku un acu veselībai drošu redzes korekciju.
• Kontaktlēcas sniedz kustību un aktivitāšu brīvību — tās ideāli piemērotas tiem, kuri mīl sportot, ceļot, būt aktīviem.
• Ar kontaktlēcām nav jāsatraucas par miglainību lietus vai aukstā laikā.
• Kontaktlēcas nav pakļautas bojājumiem, nejaušām traumām, tās nevar nokrist utt.
• Izvēloties vienas dienas lēcas, nav pat jāsatraucas par lēcu tīrīšanu.
• Kontaktlēcas neizmaina vizuālo tēlu, tās pat nav pamanāmas apkārtējiem.
• Sākt lietot lēcas nav dārgi, nav jātērē desmitiem eiro briļļu rāmju un stiklu iegādei.
• Kontaktlēcas var nēsāt jebkurā vecumā, tās piemērotas arī bērniem.
Kontaktlēcu izvēle ir ļoti plaša — pieejamas lēcas dažādiem lietošanas režīmiem, dažādām redzes problēmām, pat krāsainas kontaktlēcas, kas ļauj izmēģināt citu acu krāsu.

Kādi ir kontaktlēcu trūkumi
Protams, kontaktlēcas nav ideālas, arī tām ir daži trūkumi un ierobežojumi, ar kuriem nēsātājiem jārēķinās. Tomēr vairums redzes pacientu šos trūkumus atzīst par nebūtiskiem, ja tos salīdzina ar ieguvumiem. Trūkumi drīzāk ir daži rutīnas ieradumi, ar kuriem jārēķinās kontaktlēcu lietotājiem. Padarot tos par daļu no savas ikdienas higiēnas un rutīnas, tas nesagādā problēmas.

• Kontaktlēcas nevar izmantot ūdenī — baseinā, vannā, pirtī, jūrā utt. Bet tur neizmanto arī brilles. Tāpēc to īsti nevar uzskatīt par trūkumu, jo ūdenī jānoņem gan brilles, gan jāizņem lēcas.
• Sākumā kontaktlēcu lietošana var šķist apgrūtinoša, pat neērta. Tas gan ir tikai tikmēr, kamēr apgūst ielikšanu un izņemšanu, kamēr acis pierod pie lēcām. 
• Kontaktlēcas ir ļoti rūpīgi jākopj, jāseko arī roku higiēnai. Neievērojot higiēnu un ražotāja norādīto lēcu kopšanu, var ciest acu veselība. 
• Vienmēr jāatceras lēcas laikus nomainīt pret jaunām, kad tām ir beidzies lietošanas termiņš. Jāatceras arī iegādāties jaunas kontaktlēcas. 
• Kontaktlēcu lietošana var veicināt sausās acs sindroma rašanos. Tāpēc acis jāmitrina, regulāri jāpārbauda pie acu ārsta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)