Banner 980x90

Alūksnes mērs: Īstenojot teritoriālo reformu, jādomā par visu nozaru ministriju vienotu darbu

Rīga, 11.apr., LETA. Īstenojot teritoriālo reformu, jādomā par visu nozaru ministriju vienotu darbu, aģentūrai LETA pauda Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS).

Mērs atzinīgi novērtēja, ka beidzot visām pašvaldībām ir pieejama karte, paužot, ka tenku laiks ir beidzies un var sākties reāla darbība.

Dukulis uzskata, ka reforma ir nepieciešama, taču tā nevar aprobežoties tikai ar administratīvo teritoriju pārdali. Viņš uzsvēra, ka ir nopietni jādomā, kā novados tiks nodrošināti valsts iestāžu sniegtie pakalpojumi, piemēram, medicīnas iestāžu pieejamība, ceļu tīkls.

"Reforma nedrīkst būt tikai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rūpe, bet arī visām pārējām ministrijām ir atbilstoši jārīkojas. Būtu labi, ja visas ministrijas darbotos pēc vienota modeļa, nevis katra pēc sava, kā tas ir patlaban," uzskata Dukulis.

Viņaprāt, Satiksmes ministrija tikai pēdējos gados ir pievērsusi uzmanību pašvaldību autoceļiem. Ne no visiem pagastiem ir iespējams nokļūt novada administratīvajā centrā pa sakārtotu ceļu jebkurā gadalaikā, viņš teica. "Mums ir svarīgi vairāki ceļa posmi, piemēram, Alūksne- Liepna, Ilzene-Alūksne, kur pa vidu ir 2,8 kilometrus liels posms, kas joprojām ir problemātisks. Jo lielākas pašvaldības veidosim, jo aktuālāks kļūs jautājums par ceļu infrastruktūru," norādīja Dukulis.

Alūksne, tāpat kā Gulbene un Līvāni, ir vienīgie novadi, kas jaunajā kartē saglabā esošās robežas. Pašvaldības vadītāju bažīgu dara tas, vai novadiem, kuri saglabā esošās teritorijas, reforma paredzēs kādu atbalstu attīstībai, vai tiks uzskatīts, ka tiem nekas vairāk nav nepieciešams.

Dukulis atzinīgi vērtēja arī to, ka pašvaldībām ir dots laiks visu vasaru diskutēt par VARAM piedāvāto modeli. "Gala lēmumu jau pieņems Saeima, kura ar savu balsojumu parādīs to, vai tai rūp savu vēlētāju nākotne," piebilda Alūksnes novada pašvaldības vadītājs.

Kā ziņots, VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)