Banner 980x90

24. novembrī norisināsies Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa koncerts "Vēlēšanās"

24. novembrī, plkst. 16.00 Alūksnes kultūras centrā dziedātāja Ieva Akuratere klausītājus iepriecinās ar dziesmām no jaunā soloalbuma "Vēlēšanās", kas tapis sadarbībā ar ģitāristu un komponistu Aivaru Hermani. Koncertā izskanēs arī citas abu mākslinieku sadarbībā radušās dziesmas, kā arī dziesmas Latvijai un populāras Ziemassvētku dziesmas.

Latvijā labi pazīstamo un iemīļoto mūziķu sadarbība aizsākās pirms 30 gadiem. Radošo saskaņu un vienotu muzikālo izjūtu viņi atklāja, strādājot pie dziesmu cikla Klusums starp mums (1990) ar Igo dzeju. Sekoja dzejnieka Linarda Tauna vārsmu iedvesmots cikls Plīvošana ar pilsētu (1997), bet jaundarba "Vēlēšanās" dziesmu vārdu autore lielākoties ir pati Akuratere.

Pirmais šāda darbības virziena impulss bija Ievas agrā jaunībā sacerētais dzejolis Naktī, kam pirms dažiem gadiem Aivars atrada vajadzīgo melodiju. No viņa puses izskanēja pamudinājums turpināt dzejot, lai varētu radīt jaunu ieskaņojumu albumu. Pirms četriem gadiem Akurateri bija uzrunājis Vizmas Belševicas dzejolis Vienaldzības, kas, Hermaņa skaņu valodā tverts, tika atskaņots abu kopīgajos koncertos. No jaunības dziedātājai saglabājās laikraksta izgriezums – amerikāņu dzejnieces Kellijas Čerijas dzejoļa Gaiss ir mīlestība publicējums, kas pirms vairākiem gadiem tapušas dziesmas veidolā veidoja trešo stūrakmeni jaunā diska arhitektūrā.

Ieva Akuratere kā dzejniece un dziesmu vārdu autore izpaudusies gan savā solo daiļradē, gan grupu Simulācija un Lidojošais paklājs programmās. Ieilgusī pauze dzejā dziedātāju darīja nedrošu, taču pērnajā ziemā veidojās ideāli apstākļi radošajam procesam. Savā Apšuciema mājā Ieva pa vienu logu varēja raudzīties uz Lāčupīti, pa otru – tālumā saskatīt jūru, un ar baltu vilku suni pie kājām dzejoja sev tīkamā, harmoniskā un laimīgā situācijā nobriedušas sievietes pašapziņā. Hermaņa daiļrades princips ir mūzikas radīšana jau gatavam dzejolim. Lai izjustu savu rindu ritmiskumu, Ieva tās, staigājot gar jūru, skandēja tik ilgi, līdz dzeja ieguva ideālu veidolu. Topošā albuma stilu mūziķi formulē kā impresionismu – tā ir viegla, gaisīga rotaļa ar situācijām, svarīgu lietu nesvarīga piesaukšana, uzplaiksnījumu un gaismēnu mija. Abu autoru saliedētību pierāda dziesmas Stāvs tapšana: Akuratere dzejojot paturēja prātā budistu klostera atmosfēru un izbrīnījās, kad Hermanis atsūtīja pavadījumu ar gongu, zvaniņu un tablu skaņām, jo bija intuitīvu nojautis Ievas domu pat bez skaidrojuma. Tikpat dabiski un izteiksmīgi ir pārējie albuma skaņdarbi Pacelties pāri, Dzīvība, Smilšu pulkstenis un tituldziesma "Vēlēšanās". Dziedātājai pašai ļoti mīļa ir dziesma Mēness, kuru iedvesmojusi spīdekļa atblāzma tumšajā Lāčupītē.

Koncerts sniegs muzikālu baudījumu tandēma Akuratere – Hermanis līdzšinējiem cienītājiem un visiem, kas mūzikā meklē dabiskumu, sirsnību, reizē vienkāršību un izsmalcinātību.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Koncertu rīko "Bilžu birojs". Kontakti saziņai: 29282866, e-pasts: bildes@bildes.lv

Facebook pasākums: https://www.facebook.com/events/2469825136582511/

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)