Banner 980x90

Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidū atklātas Dabas mājas

Rīga, 11.jūn., LETA. Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidū ir izveidotas Dabas mājas un atvērti pašapkalpošanās tūrisma informācijas punkti, aģentūru LETA informēja Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pāsa.

Projekta mērķis bija uzlabot esošo un izveidot jaunu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīklu aizsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene", tādējādi mazinot antropogēno slodzi un iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām. Lai īstenotu mērķi tikai veiktas vairākas darbības, starp tām arī pašapkalpošanās tūrisma informācijas punktu un Dabas māju izveide, stāstīja Pāsa.

Kopumā izveidoti trīs tūrisma informācijas punkti un piecas Dabas mājas. Tās kalpos kā atpūtas un dabas izziņas pieturas punkti tiem, kas dodas pārgājienos vai brauc ar velosipēdiem, arī kā naktsmītnes ilgākam laikam, meklējot mierpilnu atpūtu no ikdienas steigas. Dabas mājas uzbūvētas pie gleznaināko ezeru krastiem un ir mežu ieskautas.

Katra no piecām Dabas mājām aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" teritorijā Alūksnes un Apes novados stāsta par citu tematiku. Mājā Vaidavas ezera krastā varēs uzzināt informāciju par ūdeņiem un zivīm, pie Raipala ezera meža laucītē esošā dabas māja veltīta lāčiem, Ilgāja ezera krastā varēs iepazīt Kornetu-Peļļu subglaciālo gravu, savukārt mājā pie Palpiera ezera izklāstīta meža zvēru dzīve un Dabas māja pie Eniķu ezera veltīta putnu tematikai, informēja Pāsa.

Visās Dabas mājās ir sagatavoti un izvietoti izzinoši fakti, stāstījumi un attēli par konkrētajām tēmām. Mājām piegulošajā apkārtnē izvietoti arī tematikai veltīti izglītojoši vides mākslas objekti.

Veclaicenes ainavu apvidus piedāvā izbaudīt velo un kājāmgājēju maršrutus, jaunuzceltās Dabas mājas, mežus, laukus, ezerus un upes Alūksnes un Apes novados.

Jau ziņots, ka dabas mājas tapušas Alūksnes novada pašvaldības īstenotā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā "Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" infrastruktūras uzlabošana antropogēnās slodzes mazināšanai un pieejamības nodrošināšanai". Šo māju būvniecība izmaksājusi 446 995 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)