Banner 980x90

Svinēs Alūksnes pilsētas svētkus

Šogad aprit 95 gadi kopš mazajam Alūksnes miestam ezera krastā piešķirtas pilsētas tiesības. Kopš tā laika šeit dzīvojis daudz ļaužu, notikuši dažādi notikumi, pilsēta augusi, attīstījusies un mainījusies. Tādēļ šovasar visi kopā aicināti pilsētas dzimšanas dienu, vēlot izaugsmi tai un veltot labus vārdus cits citam - šīs pilsētas iedzīvotājiem un viesiem tā, lai piepildītos šīs vasaras svētku moto "Sirds uzzied Alūksnē!".

Svētkus ieskanēs jau ceturtdien

Kā pilsētas informācijas portālam Aluksne24.lv ziņo Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, tā kā šovasar Alūksnes dzimšanas dienas svinības sakrīt ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 105.jubileju, tad svētku apmeklētājiem būs ļoti daudz pasākumu, no kuriem izvēlēties sev tīkamākos.

Alūksnes pilsētas svētki sāksies jau ceturtdien, 30.jūlija vakarā, kad Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar koncertu uzstāsies Ukrainas bērnu koris "Ščedrik". Kora koncertprogrammā būs klasiskā mūzika un ukraiņu tautas mūzika. Jāpiebilst, ka koncerta apmeklētāji ir aicināti ziedot tieši šim korim.
Piektdien pilsētas svētku norises turpināsies ar aktivitātēm, kas notiks ERASMUS+ programmas jauniešu apmaiņas projekta ietvaros - Alūksnes Bērnu un jauniešu centra rīkotajās radošajās darbnīcās aicināts ikviens jebkurā vecumā, lai iemācītos ko jaunu un darbotos kopā.

Vakarā galvenā notikumu vieta būs Alūksnes Pilssala. Tā kā sestdienas vakarā savu jubileju svinēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija, tad alūksniešiem ierastais mūzikls šogad būs skatāms jau piektdienas vakarā. Vēlāk, no plkst.22.00 Pilssalā pie pašvaldības aģentūras "ALJA" ēkas ballē muzicēs Jānis un Atis Auzāni. Stundu – no plkst.23 līdz 24 sagaidīsim īpašos viesus – grupu "Boney – M", kas ļaus visiem atgriezties 70 – 80 gadu mūzikā. Savukārt pēc tam atkal turpināsies balle, kurā par muzikālo pavadījumu rūpēsies brāļi Auzāni un DJ Aivis (Latvijas Radio 2).

Gan alūksnieši, gan pilsētas svētku viesi aicināti savlaicīgi iegādāties ieejas biļetes uz šiem pasākumiem, lai svētku dienā biļešu iegāde neradītu liekus sarežģījumus. Īpaši to aicinām darīto tos, kas plāno doties uz "Boney M" koncertu, kā arī uz pasākumu ierasties laikus, jo būs stingrāki drošības nosacījumi.

Sestdien bagātīgs svētku aktivitāšu klāsts

Sestdien visi pilsētas svētku notikumi būs bez maksas, tie sāksies jau no agra rīta un turpināsies līdz pat naktij dažādās vietās pilsētā. Dienas pirmajā pusē svētkus svinēsim Alūksnes Jaunās pils apkārtnē. Te noritēs amatnieku tirgus, kam pieteikties vēl iespējams līdz 30. jūlijam, sazinoties ar Alūksnes muzeju pa tālruni 29205295.

Pilsētu no rīta modinās folkloras kopas un deju kolektīvi, varēs vērot zirgu izjādes paraugdemonstrējumus. Alūksnes muzejā skatāma novada mākslinieku gleznu izstāde "Ziedi sajūtās", bet paši mākslinieki uz tikšanos un dažādu radošu darbošanos ikvienu svētku apmeklētāju aicinās ārpusē pie pils "Mākslas pļavā". Turpat blakus darbosies arī brīvā skatuve, kur ielu muzikanti papildinās mākslinieku radošo veikumu.

Notiks arī dažādas sportiskās aktivitātes. Dienas pirmajā pusē Jaunās pils apkārtnē Latvijas Biatlona federācija ikvienu aicinās izmēģināt šaušanu pa biatlona mērķiem kopā ar mūsu novadnieku, biatlonistu Andreju Rastorgujevu.

Viens no jaunumiem sadarbībā ar autosporta klubu "Alūksne" būs novada balvas izcīņa inerces minikāros. Ikviens, kas jūt sevī aicinājumu, var izgatavot savu braucamrīku, kas sacensībās tiks palaists no paaugstinājuma un par uzvaru cīnīsies tie, kuri spēs noripot lielāku attālumu. Sacensību nolikums ir publicēts www.aluksne.lv. Bez tam notiks arī Alūksnes džudistu paraugdemonstrējumi, kluba "Spēka pasaule" aktivitātes, galda tenisa sacensības.

Pilsētas svētku apmeklētāji aicināti piedalīties akcijā "Uzaud jostu Alūksnei". Arī pilsētas svētku laikā Tautas lietišķās mākslas studija "Kalme" Jaunās pils telpās piedāvās iespēju ieaust kādu rindu Alūksnes spēka jostā.

Turpinot pērn 1.Vispasaules Malēniešu svētkos aizsākto labdarības bumbu dzīšanu, Alūksnes un Apes novada fonds arī Alūksnes pilsētas svētkos aicina iesaistīties šajā akcijā un iegādāties labdarības akcijas karti, tā ziedojot 14. Projektu konkursa norisei. Bumbas ar iegādāto karšu numuriem svētku dienā tiks ielaistas pils parka dīķī, dzītas uz otru krastu un zvejotas laukā. Izlozes kārtā karšu īpašnieki iegūs akcijas labvēļu sarūpētās balvas. Kartes var iegādāties fonda biroja Dārza ielā 8a (Sabiedrības centrā).

Suminās jaundzimušos alūksniešus

Pulksten 14 svētku aktivitātes pārcelsies uz lielo skatuvi pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11. Te pirmie muzicēs džeza grupa "Stella band". Pēc tam pie lielās skatuves sagaidīsim dzimšanas dienas gājienu "Lai dzīvo sveiks!", kas plkst.14.30 sāksies pie Jaunās pils. Tas būs veltīts pilsētas jubilejai un jaundzimušajiem alūksniešiem, kas mūsu pilsētas iedzīvotāju pulkam pievienojušies no pagājušajiem pilsētas svētkiem līdz šiem.

Ikviens veikals, uzņēmums, iestāde, ģimene, draugu un domubiedru grupu aicināta saposties kā jubilejas viesiem un iesaistīties šajā gājienā. Svētku gājienam noslēdzoties pie lielās skatuves, tiks sumināti mazie alūksnieši, tādēļ aicinām ikvienu Alūksnes ģimeni, kam mazulis nācis pasaulē laikā no iepriekšējiem līdz šiem pilsētas svētkiem, pievienoties gājienam vai ierasties plkst.15.00 pie skatuves Dārza ielā 11, jo Alūksnes novada pašvaldība būs sarūpējusi īpašu velti un diplomu, kas apliecina mazuļa pievienošanos Alūksnes iedzīvotāju pulkam. Šim notikumam sekos īpaši bērniem sarūpēta koncertprogramma. Vēlāk pēcpusdienas muzicēšanu latviskās noskaņās plkst.16 lielajā skatuvē Dārza ielā noslēgs grupa "Zaļā galma kapella".

Dārza ielā lielā skatuve savu darbību atsāks vakarā, kad svētku apmeklētāji varēs sadziedāt kopā ar Latvijas Nacionālā teātra ansambli "Drama" un Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju kori "Atzele". Pasākumu muzikāli pavadīs un ballītei sagatavos arī vietējo mūziķu – Mārča Kalniņa, Uģa Pūpola, Zigmāra Krūmiņa un Aigara Stebera muzikālā apvienība "Muza", vēlāk ballē muzicēs vietējās grupas, bet Ojāra Vācieša ielā notiks dīdžeju parāde. Pusnaktī svētku apmeklētāju priekam debesīs uzvīsies salūts, kas drošības apsvērumu dēļ atkarībā no laika apstākļiem notiks vai nu pie administratīvās ēkas vai – sausa laika gadījumā – pie Jaunās pils.

Svētdien, kā ierasts, kapusvētkos Alūksnes Lielajos un Mazajos kapos tiksies alūksniešu dzimtas, bet plkst.13.00 Tempļakalnā ikviens aicināts uz Jāņa Lūsēna jaunās muzikālās apvienības "Promenāde" koncertu.

Būs satiksmes ierobežojumi


Sakarā ar Alūksnes pilsētas svētku pasākumiem nedēļas nogalē satiksmei būs slēgtas vairākas ielas vai to posmi:
* Dārza iela posmā no Tirgotāju ielas līdz Helēnas ielai - no 31.jūlija plkst.8.00 līdz 2.augusta plkst.13.00,
* Pilssalas iela posmā no Pilssalas tilta līdz Pilssalas ielai 10 no 31.jūlija plkst.16.00 līdz 2.augusta plkst.4.00,
* Pils iela posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Rijukalna ielai 1.augustā no plkst.6.00 līdz plkst.16.00,
* Ojāra Vācieša iela no Pils ielas līdz Pilssalas ielai 10 no 1.augusta plkst.6.00 līdz 2.augusta plkst.4.00,
* Latgales iela posmā no Dārza ielas līdz Uzvaras ielai no 1.augusta plkst.13.00 līdz 2.augusta plkst.4.00.

Lai svētki sagādātu vairāk prieka nevis grūtību, aicinām alūksniešus pasākumus, cik vien iespējams, apmeklēt, pārvietojoties ar kājām, ne ar auto. Ja tomēr brauksiet ar auto, aicinām ievērot ceļa zīmes un novietot to vietās, kur tas ir atļauts - stāvvietās luterāņu baznīcas apkārtnē, Skolas ielā, jaunajā stāvlaukumā pie Alūksnes kultūras centra. Stāvlaukumi būs bezmaksas.

Alūksnē - papildu reisi uz kapusvētkiem


Svētdien, 2. augustā Alūksnes kapusvētku laikā maršrutā autoosta – kapsēta – autoosta tiks nodrošināti papildus satiksmes autobusu reisi. No autoostas uz kapiem intensīvie papildus reisi kursēs laika posmā no plkst.9 līdz 12. No autoostas autobusi aties tiklīdz būs piepildījušies ar pasažieriem. Savukārt no kapsētas uz autoostu līdzīgā veidā ar papildus reisiem varēs nokļūt laika posmā no plkst.12 līdz 15. Jāuzsver, ka autobusu reisi laikā no plkst.9 līdz 15 pasažieriem būs bez maksas, jo tos apmaksās Alūksnes novada pašvaldība.

Arī vairākas pagasta pārvaldes organizēs kopīgu transportu uz kapusvētkiem un atpakaļ. Tā Jaunalūksnes pagasta pārvalde aicina pieteikties iedzīvotājus, kas vēlētos izmantot šo transportu, zvanot pa tālruņiem 64354064 un 25447781 līdz 30. jūlijam. Jaunannas pagasta pārvaldes autobuss kursēs uz Alūksnes kapusvētkiem šādā maršrutā: Lēģernieki plkst.9.30, Jaunanna 9.40, Rūķīši 9.50, Ievedne 9.55, Anna 10.05. Informāciju par autobusa atiešanas laiku pēc kapusvētkiem precizēs šoferis uz vietas. Mārkalnes pagasta pārvalde organizē transportu uz Alūksnes kapusvētkiem  plkst.9.00 no Ponkuļiem pa maršrutu: Ponkuļi – Volkova – Blekteskalns – Mārkalne – Cirakalns – Zīles – Alūksnes kapsēta. Atpakaļbraucēji vienosies par izbraukšanas laiku. Malienas pagasta pārvalde 2. augustā plkst.9.30 organizē bezmaksas transportu uz Alūksnes kapusvētkiem maršrutā Maliena "Brenci" – Alūksne – Maliena "Brenci".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)