Banner 980x90

Starptautiskajā deju festivālā "Alūksnes ziema" pulcēsies 200 dejotāju

Rīga, 24.janv., LETA. 9.februārī un 10.februārī ar vairākiem koncertiem Alūksnē un novadā notiks Starptautiskais deju festivāls "Alūksnes ziema", kas pulcēs deviņus dažādus dejas žanrus pārstāvošus kolektīvus, kopā apmēram 200 dalībniekus no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Festivāla dalībnieku skaits tuvosies 200, bet lielākais kolektīvs būs VEF kultūras pils tautas deju ansamblis "Gatve", kas piedalījies tādos lielākajos deju uzvedumos kā "No zobena saule lēca", "Lec, saulīte!", "Gredzenus mijot", "Vēstījums rakstos", "Abas malas". Kolektīvs koncertējis ne tikai Latvijā, bet arī Ēģiptē, Ungārijā, Krētā, Itālijā, Maķedonijā, Gruzijā un citur.

Pirmo reizi uz Alūksnes kultūras centra skatuves būs skatāms klasiskais balets Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēkņu izpildījumā. Skola ir ar senu vēsturi un pamatīgām klasiskās dejas saknēm, tās vārdu pasaulē nesuši tādi izcili baletdejotāji kā Mihails Barišņikovs, Māris Liepa, Haralds Ritenbergs, Zita Ersa, Dace Radiņa, Anna Laudere, Elza Leimane, Kārlis Cīrulis un daudzi citi.

Festivāla dalībnieku vidū būs pārstāvji arī no sporta deju pasaules - pazīstamā sporta deju dejotāja un pedagoga Valda Škutāna vadītās "Škutāna deju skolas", kas savas durvis vērusi 2011.gadā.

Mūsdienu deju grupa "Buras" no Salaspils, kas festivālā pārstāvēs laikmetīgās dejas žanru, nesen nosvinējusi savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju. "Buras" ir viena no vadošajām laikmetīgās dejas grupām Latvijā, ko pierāda dažādos konkursos iegūtās pirmās vietas.

Festivāla "Alūksnes ziema" dalībnieku vidū būs arī breika deju komanda "Motion Bang" no Rīgas deju skolas "Extreme". Grupas dalībnieki piedalījušies dažādos deju šovos Latvijā, Lietuva un Krievijā.

Ārvalstu viesu vidū būs mūsdienu deju grupa "Erdve" no Lietuvas, kas Alūksnē viesosies ar diviem grupas sastāviem. Kolektīvs ir daudzu starptautisku konkursu laureāts, un dejotāji nesen ar panākumiem atgriezušies no festivāla Parīzē.

Vēl vieni ārvalstu viesi festivālā būs Pleskavas mākslas koledžas deju ansamblis "Junostj" ("Jaunība"). Ansamblis dibināts 1965.gadā, un tā sastāvu veido talantīgākie horeogrāfijas specializācijas studenti. Kolektīvs regulāri piedalās daudzos konkursos, svētkos, festivālos, koncertē arī ārpus Krievijas robežām. Tā darbības mērķis ir krievu tautas deju un Pleskavas folkloras izpēte un popularizēšana.

Viesus uzņems Alūksnes kultūras centra deju kopa "Jukums", kuras repertuārā ir latviešu tradicionālās tautas dejas un to apdares, kā arī oriģināluzvedumi, kas radīti tieši viņiem un balstīti uz Alūksnes puses folkloru, radoši un spilgti atspoguļo pierobežas dzīvi, raksturu un tradīcijas. Vairākkārt kolektīvs ieguvis galveno balvu Latvijas tautas tērpu un deju konkursos.

Festivālā notiks divi ieskaņu koncerti Alūksnes kultūras centrā un Alsviķu kultūras namā un lielkoncerts Alūksnes kultūras centrā. Bez trim festivāla koncertiem kolektīviem būs iespēja iepazīt gan vienam otru, gan Alūksnes novadu.

Festivāla simbols ir latviski dūraiņi, tādēļ pirms festivāla jau top dāvanas viesiem - Tautas lietišķās mākslas studijas "Kalme" dalībnieces ada dūraiņus, kas tiks dāvināti kolektīvu vadītājiem, savukārt festivāla rīkotāji ceps piparkūkas cimdu formā, kas būs dāvana kolektīvu dalībniekiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)