Banner 980x90

"Latvijas Valsts meži" aicina būt īpaši uzmanīgiem ar uguni mežā

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv

Tā kā sausais laiks būtiski paaugstinājis uguns bīstamību mežos visā Latvijā, katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt ugunsgrēku, līdz ar to AS "Latvijas Valsts meži" (VM) aicina ogotājus un sēņotājus, kā arī meža apsaimniekošanas darbu veicējus būt īpaši uzmanīgiem ar uguni.

Kā norāda LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners, pietiek ar kārtīgi nenodzēstu ugunskuru vai zemē nomestu gruzdošu izsmēķi, lai mežā izceltos ugunsgrēks.

"Galvenais iemesls - cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība. Tikai apmēram 0,1% ugunsgrēku Latvijas mežā notiek citu negadījumu rezultātā, piemēram, kokam uzkrītot uz elektrības vadiem, radītais īssavienojums dzirksteļo, kā rezultātā aizdegas sausais zemsegas augājs," skaidroja LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners.

Ņemot vērā ugunsgrēku postošās sekas, LVM aicina meža apmeklētājus un meža apsaimniekošanas darbu veicējus būt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem, rīkojoties ar uguni mežā. Arī nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei vai veicināt uguns liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti.

Šogad LVM apsaimniekotajos mežos ir reģistrēts 161 meža ugunsgrēks ar kopējo izdegušo platību 106 hektāri.

Tikmēr pērn ugunsnedrošajā laika posmā kopumā Latvijā reģistrēts 671 meža ugunsgrēks. Kopējā uguns skartā meža platība bija 578,4 hektāri, bet vidējā viena meža ugunsgrēka platība - 0,86 hektāri.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem 2013.gadā Latvijas mežos bijuši 422 ugunsgrēki, kuros izdeguši 217 hektāri mežu. 2012.gadā bija 162 ugunsgrēki un 90 izdeguši hektāri, bet 2011.gadā - 360 ugunsgrēki un 115 izdeguši hektāri.

Jau ziņots, ka, pieturoties sausam laikam, mežos ir ļoti augsta ugunsbīstamība. Ugunsnedrošajā laika posmā ir aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos, izņemot šim nolūkam ierīkotas vietas, ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, veikt jebkuru dedzināšanu, kas nav saskaņota.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)