Banner 980x90

Policija aicina iedzīvotājus vasarā rūpīgāk sargāt privātmājas no zagļiem

Rīga, 20.jūn., LETA. Valsts policija (VP) aicina iedzīvotājus vasarā rūpīgāk sargāt privātmājas un to teritoriju no zagļiem.

Kā aģentūru LETA informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākais inspektors Jānis Vehi, neaizslēgtas mājas, saimniecības ēkas, pagraba vai garāžas durvis, viegli atslēdzamas vai uzlaužamas slēdzenes, atvērti logi, dažādu vērtīgu mantu vai neaizslēgtas automašīnas atstāšana pagalmā, nenorobežota teritorija, ilgstoša īpašuma atstāšana bez uzraudzības ir tikai daļa iemeslu, kas veicina zādzību izdarīšanu no privātmājām vasarās.

Vasaras sezona parasti ir garnadžu iemīļotākais laiks - gan tādēļ, ka saimnieki atstāj bez pieskatīšanas savas lietas māju pagalmos, gan arī biežāk savus īpašumus atstāj bez uzraudzības ilgāku laika posmu, skaidroja Vehi.

Lai nekļūtu par zādzības upuri, policija aicina atcerēties un ievērot dažus drošības padomus. Policija, analizējot zādzību izdarīšanas metodes, ir secinājusi, ka zādzības galvenokārt tiek paveiktas divos veidos - viens ir, uzlaužot atslēgas, durvis, logus, izsitot loga stiklus, savukārt otrs, piesavinoties bez uzraudzības vai neaizslēgtās telpās atstātas lietas, kas pieejamas bez īpašas piepūles.

Zagļus piesaista privātmāju teritorijā atstāta dārza tehnika, velosipēdi vai kādas citas mantas, kam ir materiāla vērtība un ko pēc zādzības iespējams realizēt. Ja šāda veida lietas nav iespējams ievietot slēgtās telpās, tās jāpadara mazāk redzamas, atgādināja Vehi.

Nedrīkst aizmirst arī par automašīnas drošību mājas pagalmā - tā ir jāaizslēdz un atslēga jānovieto tā, lai tā nebūtu viegli pieejama. Nereti, ja zādzība notiek mājā un automašīnas atslēga stāv labi redzamā, pieejamā vietā, tad garnadzis, visticamāk, izmantos iespēju telpās nozagtās mantas aizvest ar pagalmā novietoto transportlīdzekli. Tāpat neaizslēgta automašīna pagalmā nozīmē lielāku iespēju kļūt par zagļu upuri, jo bieži tiek piefiksēti gadījumi, ka zagļi staigā pa īpašumiem un pārbauda, vai automašīnas nav palikušas neaizslēgtas, un, ja tā ir atvērta, tad tās tiek apzagtas, brīdināja Vehi.

No saimniecības ēkām, pagrabiem vai garāžām zādzību ir viegli izdarīt, ja šīs telpas nav aizslēgtas nakts vai prombūtnes laikā. Ne mazāk svarīga ir slēdzenes kvalitāte, jo vienkāršāka slēdzene, jo vieglāk tā ir uzlaužama. Dodoties prom no mājas, kaut arī uz neilgu laiku, vai strādājot turpat netālu savā īpašumā, ir jāaizslēdz mājas durvis. Garāmejoša, nejauši īpašumā ienākusi persona apzagt māju var minūtes laikā vai pat ātrāk, uzsver policija.

Visdrošākais veids, kā pasargāt sevi un īpašumu no nejaušiem zagļiem, esot sētas ierīkošana, teritorijas robežu acīmredzama noteikšana ar stādījumiem - dzīvžogu, kas apturēs nevēlamu personu ienākšanu. Papildus tam ir labi, ja privātmājas teritorijā ir suns, kas signalizē un atbaida svešas personas.

Papildus drošībai policija iesaka iegādāties un uzstādīt videonovērošanas kameras, kas mūsdienu apstākļos kļuvušas daudz pieejamākas un neprasa milzīgus finansiālus ieguldījumus. Īpašuma drošību palielinās arī uzstādīta zīme, ka ir suns vai notiek videonovērošana.

Policijā nereti tiek reģistrēti arī gadījumi, kad apzagti privātīpašumi, lauku mājas, vasarnīcas, kur patstāvīgi neviens nedzīvo. Policija šādu īpašumu saimniekiem iesaka neatstāt tajos vērtīgas mantas, ja tuvumā dzīvo kaimiņi, tad lūgt pieskatīt īpašumu, kā arī neatstāt šādu īpašumu logus aizvērtus ar bieziem aizkariem vai žalūzijām, jo atklāts logs ļaus kaimiņiem piefiksēt, ka prombūtnes laikā īpašumā pabijuši svešinieki. Regulāra īpašuma uzraudzība palīdzēs policijai sekmīgāk notvert zagļus, ja tomēr būs notikusi zādzība, ieteica policijas pārstāvis.

Protams, pat visu drošības pasākumu ievērošana nekad 100% nepasargās no personām, kas iekārojušas svešas mantas, it īpaši, ja runa ir par "profesionāliem" zagļiem, kuri ar šo rūpalu nodarbojas ikdienā, taču procentuāli šis nav liels skaits. Visbiežāk zādzības tiek pastrādātas spontāni, redzot viegli pieejamas lietas, kurām ir materiāla vērtība un ko ātri iespējams realizēt. Policija aicina piefiksēt vērtīgākās mantas, īpašumā esošās tehnikas numurus, tās nofotografēt, jo zādzības gadījumā tas atvieglos policijas darbu un tās vieglāk būs meklēt, identificēt.

Policija aicina nelaist savā īpašumā svešas personas, kas nejauši satiktas vai atnāk kaut ko jautāt, lūgt palīdzību vai vēl ar kādu citu apmeklējuma iemeslu. Ja vēlaties palīdzēt, palūdziet uzgaidīt pie vārtiņiem vai uz ielas, bez būtiska iemesla neaiciniet savā mājā, jo nekad nevar zināt, kādi ir personas nolūki un vai šī persona, ieraugot kādu vērtīgu lietu, neizdomās to nozagt uzreiz vai nolems atnākt tad, kad neviena nebūs mājās, stāstīja Vehi.

Policija aicina nebūt vienaldzīgiem un aktīvi iesaistīties ne tikai sava īpašuma pasargāšanā, bet arī kaimiņu īpašuma uzraudzībā, it īpaši, kad kaimiņi devušiem prom. Ja redzat svešas personas, kas staigā gar jūsu vai kaimiņu īpašumu, noskaidrojiet šo personu apmeklējuma iemeslu, tādējādi apliecinot, ka īpašumi netiek atstāti bez uzraudzības un tos nav vienkārši apzagt, aicināja Vehi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)