Banner 980x90

Onkoloģe: Latvijā sieviešu atsaucība krūts vēža skrīningam joprojām saglabājas zema

Rīga, 24.maijs, LETA. Latvijā sieviešu atsaucība uz krūts vēža skrīningu ar mamogrāfijas metodi, kam valsts nosūta uzaicinājuma vēstules, joprojām saglabājas zema, šodien kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane.

Pēc viņas paustā, pērn kopējā atsaucība uz aicinājumu veikt krūts vēža skrīningu atsaucās tikai 42% sieviešu, kaut būtu nepieciešams, lai atsaucas vismaz 70% uzaicināto sieviešu. Viszemākā atsaucība vēža skrīningam ir Rīgā.

Hegmane uzsvēra, ka sievietēm, kuras pret savu veselību izturas atzinīgi, iespējams vēzi diagnosticēt ātrāk, kā rezultātā arī saslimšanu var sekmīgāk ārstēt.

Onkoloģe norādīja, ka katru gadu krūts vēzis tiek diagnosticēts nedaudz vairāk nekā 1000 sievietēm gadā.

Pēc Hegmanes paustā, arvien lielāku nozīmi medicīnā iegūst gēnu analīžu nozīme, bet tā nepieciešama tiem, kuriem nevar viennozīmīgi noteikt, vai no izvēlētās terapijas būs ieguvumi. Ārse norādīja, ka šīs analīzes ļauj pacientēm izvairīties no liekas, toksiskas terapijas.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja, onkoloģe Gunta Purkalne norādīja, ka pēdējos 20 gados onkoloģijā visā pasaulē vērojami dažādi sasniegumi, un katru gadu mirstība no vēža samazinās par 1%, turklāt dzīvildze sievietēm ar krūts vēzi pieaugusi pat divas reizes.

Pēc Purkalnes paustā, tā kā vēzis ir otrs biežākais iemesls, no kura iet bojā cilvēki, zinātnieki meklē veidus kā mirstību samazināt, bet dzīvildzi palielināt. Viens no šādiem mēģinājumiem ir personalizētā medicīna, kas īpaši nozīmīga onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem ir izplatīts vai metastātisks audzējs, sacīja onkoloģe.

Viņa norādīja, ka personalizētajā medicīna svarīga multidisciplināra pieeja, kurās realizēšanās iesaistīti dažādi speciālisti. Tādējādi iespējams nonākt pie atbilstošākās terapijas, vienlaikus arī personalizētā medicīna nav brīnumlīdzeklis, atzina Purkalne.

Kā informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), Latvijā profilaktiskais krūšu izmeklējums tiek veikts ar mamogrāfijas metodi. Katru gadu Nacionālais veselības dienests atlasa mamogrāfijas izmeklējumiem sievietes, kurām paliek 50, 52, 54, 56, 60, 62, 64, 66, 68 gadi un nosūta uzaicinājuma vēstuli izmeklējuma veikšanai par valsts budžeta līdzekļiem. Vēstule tiek nosūtīta uz deklarētās dzīvesvietas adresi un ir derīga divus gadus.

Pēc uzaicinājuma vēstules saņemšanas sieviete tiek aicināta tuvāko trīs mēnešu laikā pierakstīties jebkurā ārstniecības iestādē, kura veic valsts apmaksātu profilaktisko krūšu izmeklējumu, ieskaitot mobilo mamogrāfiju. Ja termiņš tomēr nokavēts, pārbaudi var veikt divu gadu laikā līdz nākamās uzaicinājuma vēstules saņemšanas brīdim. Vēstulē ir norādītas dzīvesvietai tuvākās ārstniecības iestādes, kurās pārbaude veicama, piebilda SPKC.

Centrā aicina, dodoties uz izmeklējumu, līdzi ņemt personu apliecinošs dokuments, uzaicinājuma vēstuli, kā arī vēstulei pievienoto pielikumu - skrīningmamogrāfijas karti. Vēlams līdzi ņemt arī visus iepriekšējos krūšu izmeklējumu rezultātus, ja tādi ir.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)