Banner 980x90

LPS aicinās 2020.gadā paredzēt pašvaldībām lielākas aizņēmumu iespējas

Rīga, 21.aug., LETA. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šodien sarunā ar Finanšu ministriju (FM) aicinās to un valdību 2020.gadā paredzēt pašvaldībām lielākas aizņēmumu iespējas, aģentūru LETA informēja LPS vadītājs Gints Kaminskis.

Viņš vērsa uzmanību, ka šogad pieejamā finansējuma apmērs tika izsmelts jau aprīlī, tāpēc šobrīd pašvaldībām aizņēmumu saņemšana ir problemātiska. Kaminskis atzina, lai no šīs situācijas izvairītos nākamgad, nepieciešams 2020.gadā palielināt pašvaldībām pieejamo aizņēmuma resursu.

"Ierobežotās aizņemšanās iespējas vai to trūkums apdraud ne tikai Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi, bet var būtiski ietekmēt ekonomisko situāciju reģionos, jo runa ir par ilgtspējīgiem projektiem," minēja Kaminskis, atgādinot, ka visām pilsētām un novadiem nepieciešami līdzekļi attīstībai.

Tāpat Kaminskis vērsa uzmanību, ka aizņēmumu apjoma nepalielināšanas gadījumā, var nākties atlikt vai atmest ieceres par ielu pārbūvēm, ceļu remontiem, ēku siltināšanu, ūdensvadu un kanalizācijas tīklu izbūvi un citiem attīstības projektiem.

Arī LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja Jana Bunkus nepieciešamību palielināt pašvaldībām pieejamo aizņēmuma resursu skaidroja ar iespēju operatīvāk saņemt aizņēmumus gan ES, gan citu ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai. Viņa piebilda, ka aizņēmumu resursu palielināšana arī ļautu ātrāk saņemt nepieciešamo palīdzību citu aktuālu pašvaldību investīciju projektu realizācijai, tajā skaitā izglītības infrastruktūras projektiem.

LPS un FM saruna par budžetu notiks šodien, 21.augustā, plkst.11.30 Finanšu ministrijā.

FM izveidotajā pašvaldību aizņēmumu pieprasījumu rindā ES un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem uz šā gada 15.augustu atradās 64 projekti ar 2019.gadam pieprasīto aizņēmumu summu - 19,5 miljoniem eiro. Pārējo pašvaldību investīciju projektu rindā ir vēl 73 aizņēmumu pieprasījumi par kopējo summu 30,2 miljoniem eiro.

Papildu ES fondu līdzfinansētiem projektiem pašvaldības pieprasījušas aizņēmumus, galvenokārt ceļu un ielu infrastruktūras, izglītības infrastruktūras un energoefektivitātes uzlabošanas investīciju projektu realizācijai.

Tomēr, lai saņemtu aizņēmumu ES fondu līdzfinansētam projektam, pašvaldībai rindā jāgaida apmēram trīs mēneši.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)