Banner 980x90

HIV testēšanas nedēļā pozitīvs eksprestests bijis 22 gadījumos

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās HIV testēšanas nedēļas ietvaros, kas notika no 21. līdz 28.novembrim, pozitīvs HIV eksprestesta rezultāts konstatēts 22 gadījumos, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja SPKC pārstāvis.

Kopumā HIV testēšanas nedēļas laikā tika veikti 683 HIV eksprestesti, tai skaitā, 373 eksprestesti tika veikti Rīgā, no tiem pozitīvu HIV testa rezultātu konstatēja 14 gadījumos.

Apkopotā informācija no 25 testēšanas vietām Latvijā liecina, ka liela daļa cilvēku, kuri veica testu pieder riska grupai, tomēr iespēju bez maksas un anonīmi noskaidrot savu HIV statusu izmantoja arī citi interesenti.

Salīdzinājumā ar HIV testēšanas nedēļas pagājušā gada rezultātiem, šogad iedzīvotāju atsaucība veikt HIV testu ir divkāršojusies - 2013.gadā tika veikti vidēji 300 HIV eksprestesti, no kuriem neviens neuzrādīja pozitīvu rezultātu.

"Esam priecīgi par šī gada iedzīvotāju aktivitāti, veicot HIV eksprestestus - tas liecina par lielāku atbildību pret savu, savu partneru un apkārtējo veselību. Pozitīvs HIV eksprestests nav galīga diagnoze, tomēr pozitīva testa gadījumā cilvēkam obligāti ir jādodas uz Latvijas Infektoloģijas centru, lai apstiprinātu testa rezultātu, veicot atkārtotu asins analīzi. Tāpat jāatzīmē, ka cilvēku interese par HIV testa veikšanas iespējām HIV profilakses punktos turpinās arī pēc HIV testēšanās nedēļas," norāda SPKC direktore Inga Šmate.

Laika posmā no 21. līdz 28.novembrim Latvijas iedzīvotājiem tika dota iespēja bezmaksas un anonīmi veikt HIV eksprestestu un saņemt pirms un pēc testa konsultāciju kādā no 25 testēšanas vietām visā Latvijā (gan HIV profilakses punktos, gan Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās, gan Baltijas HIV asociācijas organizētajās vietās).

SPKC apkopotā statistika liecina, ka Latvijā no šī gada sākuma līdz 1.oktobrim ir reģistrēti 250 jauni HIV infekcijas gadījumi, 107 jauni AIDS gadījumi, 30 nāves gadījumi HIV stadijā un 65 nāves gadījumi AIDS stadijā. Savukārt Latvijā kopējais reģistrētais HIV infekcijas gadījumu skaits kopš 1987.gada līdz 2014.gada 1.oktobrim ir 6117 gadījumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)