Banner 980x90

Deju kolektīvi tiksies "Džamborejā Alūksnē"

Sestdien, 30.aprīlī plkst.19.00 Alūksnē notiks Latvijā vēl nebijis izklaidējoši izglītojošs pasākums - Alūksnes Kultūras centra deju kopas "Olysta" un vieskolektīvu koncerts "Džamboreja Alūksnē", kas būs unikāla seno latgaļu, sēļu, zemgaļu, kuršu un lībiešu tikšanās uz Alūksnes Kultūras centra skatuves, pilsētas informācijas portāls Aluksne24.lv uzzināja Alūksnes novada pašvaldībā.

Tautas tērps Latvijā ir savdabīgs sabiedrības dzīves spogulis un nacionālais simbols, kā arī materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma apvienojums. Pārsvarā visi Latvijas deju kolektīvi, kori un folkloras ansambļi valkā un uzstājas etnogrāfiskajos tautas tērpos, kas attiecināmi uz 18. - 19.gadsimtu. Mazāk kā 1% no visiem pašdarbības kolektīviem uzstājas arheoloģisko tautu tērpu atdarinājumos (11. - 13. gs.).

"Džamboreja Alūksnē" ir pasākums, kurā deju un folkloras kopas uzstāsies tikai arheoloģisko tērpu atdarinājumos, amatnieki rādīs un stāstīs par senajām rotām un tekstīlijām, vēsturnieki stāstīs par seno baltu izcelšanos, dzīves areālu un simboliem. Līdz šim Latvijā šāda veida pasākums nav noticis.

Vārds `džamboreja` aizlienēts no skautiem, kas nozīmē plašu, pasaules mēroga tikšanos. Šajā gadījumā gan labskanīgā vārda nozīme būs kā "seno latgaļu, sēļu, zemgaļu, kuršu un lībiešu tikšanās", kur dalību apstiprinājušas deju un folkloras kopas, kuras var uzstāties arheoloģisko tērpu atdarinājumos:

* Kuldīgas Kultūras centra deju kopa "BANDAVA";
* Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" Tautas deju ansamblis "LIELUPE";
* Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs "Mazā Ģilde" vidējās paaudzes deju kolektīvs "SEN LĪGO";
* Līgatnes novada vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs "ZEPERI";
* Krustpils kultūras nama deju grupa "KREICBURGA";
* Jēkabpils bērnu un jauniešu centra deju grupa "PASTALNIEKI";
* Alūksnes Kultūras centra deju kopa "OLYSTA";
* Ceraukstes folkloras kopa "LAUKAM PĀRI";
* Rekavas folkloras kopa "REKOVAS DZINTARS".

Par seno latgaļu agrīno vēsturi, dzīves areālu, izcelšanās jautājumiem, latgaļu simboliem un to nozīmi stāstīs vēsturnieks Māris Rumaks, par senajām rotām stāstīs un to atdarinājumus rādīs rotkaļi Elīna Kūla – Braže, Tālivaldis Kivlenieks, par tekstīlijām – Ludzas Amatniecības centrs un Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studija "Kalme".

"Džamboreja Alūksnē" ir inovatīvs pasākums, kas vērsts uz Alūksnes novada vēsturiskās kultūrvides izzināšanu un popularizēšanu, tas ir sadarbības projekts starp novadiem, starp dažādām kultūras nozarēm.

Pasākuma ieejas maksa: 2,50 eiro. Biļetes nopērkamas Alūksnes Kultūras centra kasē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)