Banner 980x90

Alūksnes novada pašvaldība neatbalsta veselības reformu, kuras dēļ samazinātos veselības pakalpojumu skaits vietējā slimnīcā

Valmiera, 17.jūl., LETA. Alūksnes novada pašvaldība neatbalsta Veselības ministrijas konceptuālajā ziņojumā par veselības reformas laikā ieplānoto slimnīcu dalījumu, kurā Alūksnes slimnīcai piešķirts pirmais līmenis, kas nozīmētu, ka tai nāktos samazināt piedāvāto pakalpojumu skaitu.

Alūksnes pašvaldība arī nosūtījusi vēstuli ministrijai izklāstot iemeslus, kādēļ slimnīcu vajadzētu iekļaut 2.līmenī - slimnīcā ir moderns aprīkojums un tā nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību, diagnostiku un ārstēšanu plānveida un akūtajiem pacientiem, kā arī pirmais līmenis mazinātu veselības pakalpojumu pieejamību novadā. Tuvākās otrā līmeņa slimnīcas tādā gadījumā būtu Balvos un Madonā.

Ministrija pašvaldībai atbildējusi ar aicinājumu informēt par ārstu speciālistu skaitu, kas spētu nodrošināt otrā līmeņa slimnīcas darbību septiņos obligātajos profilos - terapija, hronisku pacientu aprūpe, ķirurģija, neiroloģija, ginekoloģija, grūtniecības un dzemdībpalīdzība, pediatrija, tai skaitā sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennaktī. Pēc tam ministrija izvērtēs Alūksnes slimnīcas iedalījumu līmeņos.

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS) norāda, ka nav saprotams, kādēļ ministrija prasa sniegt apliecinājumu par otrajam līmenim atbilstošu speciālistu nodrošinājumu Alūksnes slimnīcā, balstoties vien uz pašas ministrijas izstrādātajā konceptuālajā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu" plānoto ārstniecības iestāžu sadalījumu četros līmeņos.

Pirmā līmeņa slimnīcās tiks nodrošināta terapija un hronisku pacietu aprūpe, kā arī neatliekamā medicīniskā palīdzība 24 stundas diennaktī, taču gadījumos, kad nav apdraudēta pacienta dzīvība. Tāpat šīs slimnīcas tiks iekļautas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) hospitalizācijas plānā, tajās būs iespējama pacientu observācija un stāvokļa stabilizācija līdz 4 stundām, lai izlemtu par pacienta tālāku hospitalizāciju vai ambulatoru ārstēšanu. Pirmā līmeņa slimnīcām jābūt sasniedzamām stundas laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)