Banner 980x90

Alūksnes mērs: Ja nodokļu izmaiņas samazinās pašvaldību ieņēmumus, iespējams, jāsamazina to funkcijas

Valmiera, 1.marts, LETA. Ja nodokļu izmaiņas samazinās pašvaldību ieņēmumus, iespējams, jāsamazina to funkcijas, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS).

"Runājot tieši no pašvaldības pozīcijām, ļoti svarīgi ir tas, lai nodokļu izmaiņas būtiski neietekmē pašvaldības," teica Dukulis.

Viņš atzina, ka nodokļu izmaiņas noteikti ienestu pārmaiņas, taču svarīgi ir tas, lai "pašvaldībām nesamazinās nodokļu bāze, kas ir šobrīd". "Nav pretenziju, ka valstī maina nodokļu sistēmu, tas ir jādara. Taču neesam gatavi tam, ka samazinās finansējums pašvaldības funkciju veikšanai un iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanai. Iespējams, šādā gadījumā ir jāpārskata pašvaldības funkciju apjoms," atzīmēja Dukulis.

Pašvaldības priekšsēdētājs informēja, ka viņi šobrīd veic savus aprēķinus, lai noskaidrotu, kā Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās izmaiņas ietekmētu Alūksnes novada pašvaldību.

Jau ziņots, ka FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

FM piedāvā reformēt darba spēka nodokļus, ieviešot IIN likmi 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā nosakot IIN likmi 23% apmērā. FM arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro, kā arī atcelt solidaritātes nodokli. FM piedāvājums paredz noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu no 0 līdz 300 eiro, proti, 0 neapliekamais minimums būtu pie atalgojuma 1350 eiro, bet 300 eiro - pie minimālās algas.

FM rosina arī noteikt sociālo nodokli atalgojumam līdz 52 400 eiro gadā parastajā režīmā, no 52 400 eiro līdz 85 400 eiro gadā netiek piešķirti īstermiņa pabalsti, bet virs 85 400 eiro gadā - nav jāmaksā. Tāpat rosināts noteikt 20% UIN sadalītajai peļņai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)