Banner 980x90

Alūksnes ezerā sākusies pastiprināta aļģu "ziedēšana"

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Līdz ar ūdens temperatūras paaugstināšanos, Alūksnes ezerā veidojušies labvēlīgi apstākļi pastiprinātai aļģu "ziedēšanai", kas novērota iekšezerā un peldēšanas vietā "Melnums", pilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informē Alūksnes novada pašvaldība.

Kā informē pašvaldības aģentūras (PA) "ALJA" direktors Māris Lietuvietis, šai problēmai šobrīd pievērsta pastiprināta uzmanība. 24.jūlijā aģentūra saņēma novada domes deputāta un uzņēmēja Askolda Zelmeņa palīdzību, ar kura lidmašīnas palīdzību no gaisa izdevās noteikt aļģu "ziedēšanas" izplatību un apjomus.

"Novērojot Alūksnes ezeru no augšas, tika konstatēts, ka liela daļa no aļģēm, kuras savairojušās ezerā, ar lēno vēja plūsmu no austrumiem un ziemeļaustrumiem pieskalotas rietumu un dienvidrietumu krastam, respektīvi, krasta joslā no bijušā kempinga līdz Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas krasta joslai, ieskaitot arī Alūksnes ezera iekšezeru, līdz ar ko  neiesakām peldēties šajā krasta joslā," stāsta Lietuvietis.

Viņš informē, ka šobrīd viskritiskākā situācija ir Melnuma peldēšanas vietā, kur pieskaloto aļģu apjoms ir izraisījis to atmiršanu un pūšanu. Šajā vietā  novērojama arī zilaļģu klātbūtne. Alūksnes ezera iekšezers ir klāts ar ieskalotajām aļģēm visā akvatorijā, līdz ar to arī šeit peldēšanas vietās Tempļa kalna pakājē, kā arī "Vējiņā" un Pilssalā, jāizvērtē atpūta pie ūdens, jo noritot aļģu pūšanas procesiem, jūtama specifiska smaka. Šobrīd vizuāli vistīrākā peldēšanas vieta ir "Šūpalas".

 Laboratorija "Vitalitas" ievākusi kontrolparaugus peldūdeņu kvalitātes noteikšanai, kuru rezultāti būs zināmi tuvāko dienu laikā. Papildus veicot lidojuma laikā tika apsekoti arī Indzera un Pullana ezeri, kuros aļģu ziedēšana nav novērota. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)