Banner 980x90

Alūksnē viesosies divas izcilas zinātnieces

Otrdien, 10.martā, Alūksnē viesosies divas ievērojamas zinātnieces – akadēmiķe, farmācijas zinātņu doktore Maija Dambrova un medicīnas zinātņu doktore Līga Zvejniece, lai skolēniem stāstītu par savu darbu un ceļu no skolas sola līdz sasniegumiem zinātnē, pilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informēja pasākuma organizatori.

Šī tikšanās notiks lekciju cikla "Sieviete zinātnē – profesija, aicinājums un izaicinājumi" ietvaros. Tajā par zinātnieka profesiju un savu ceļu uz panākumiem, par sekošanu savam aicinājumam un centieniem rast atbildes uz cilvēcei svarīgiem jautājumiem stāsta pētnieces, kas saņēmušas L`ORÉAL Latvijas stipendiju "Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

L`ORÉAL Latvijas 2006.gada stipendijas "Sievietēm zinātnē" laureāte Maija Dambrova ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja un Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes asociētā profesore. Ievērojamā zinātniece dzimusi Gulbenē, mācījusies Gulbenes 1.vidusskolā.

Alūksnes 1.vidusskola, tagadējā E.Glika Alūksnes valsts ģimnāzija izauklējusi trīs no iepriekšējo gadu L`ORÉAL Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" laureātēm – ķīmijas zinātņu doktores māsas Aivu un Māru Plotnieces, kā arī 2009.gada stipendiāti Līgu Zvejnieci, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadošo pētnieci. Viņa savas skolas tagadējiem audzēkņiem stāstīs par Alūksnes meitenes ceļu uz panākumiem zinātnē, kā vadmotīvu stāstījumam izmantojot savulaik skolas izlaidumā saņemtās dzejas rindas: "Ir katram pašam sava dzīve, / un tā tev krāsas krāj, / ko nevar izziedēt pat puķe / un nevar atrast gleznotājs".

"Šis dzejolis lieliski atbilst tam, kāda izveidojās mana dzīve pēc skolas," smaidot skaidro zinātniece. Zinātne Līgu Zvejnieci vilinājusi jau kopš bērnības. "Bērnībā bieži šķirstīju žurnālu "Veselība", un, lai gan toreiz daudz ko no tur rakstītā vēl nesapratu, žurnāls manu uzmanību piesaistīja kā magnēts. Zinātniskās pētniecības dzirksts manī dzima Francijas okeanogrāfijas speciālista Žaka Ivo Kusto raidījumu ietekmē – pēc to noskatīšanās mani pārņēma dedzīga vēlme atrasties uz Kusto kuģa un strādāt izcilā zinātnieku komandā," pirmsākumus savam ceļam uz zinātni atceras Līga.

Jau mācoties vidusskolā, viņa brīvdienās strādāja slimnīcā par sanitāri. Studijas Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē bija loģisks viņas ceļa turpinājums, kas vainagojās ar medicīnas doktora zinātnisko grādu farmakoloģijas apakšnozarē. Tagad Līga Zvejniece ir piepildījusi savu sapni – viņa strādā izcilā zinātnieku komandā un pati vada vairākus zinātniskus projektus. Okeāna dzīļu vietā viņa pēta ne mazāk interesantos cilvēka nervu sistēmas noslēpumus, meklē zāles nervu saslimšanu un to izraisīto sāpju ārstēšanai, pēta vielas, kas varētu nervus aizsargāt pret bojājumiem, novērst atmiņas traucējumus un pat palīdzēt ātrāk un labāk iemācīties.

Izvēloties savu nākotnes profesiju, skolu jauniešiem ir daudz iespēju iegūt informāciju par to, kā dzīvo un strādā aktieri, dziedātāji, politiķi, biznesmeņi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)