Banner 980x90

Aizdevums neparedzētām situācijām

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ātrais kredīts un zemas procentu likmes – šie jēdzieni ar aicinājumiem aizņemties negaidītās situācijās arvien biežāk parādās publiskajā telpā, sākot no televīzijas un radio, beidzot pat ar vides reklāmām un sabiedrisku pasākumu sponsorēšanu. Tomēr, lai saprastu, kas ir ātrais kredīts un vai to patiešām būtu nepieciešams aizņemties, sākumā ir jāiepazīstas gan ar tā īpašībām, gan atšķirībām. 

Latvijas kredītiestāžu likums kredītu definē šādi: "Atlīdzības darījums, kurā kredītiestāde uz rakstveida līguma pamata nodod klientam naudu vai citas lietas īpašumā un kurš klientam uzliek pienākumu noteiktā laikā un kārtībā atdot kredītiestādei naudu vai citas lietas." Pirms piesakies īstermiņa aizdevumam, izvērtē savu finansiālo situāciju! Īstermiņa jeb ātrais kredīts ir tāds kredīta izsniegšanas veids, kuru klientiem piedāvā nebanku kredītiestādes, ļaujot gan fiziskām, gan juridiskām personām aizņemties naudu bez ķīlas uz neilgu laika periodu, kas lielākoties nepārsniedz 30 dienas. Tā kā šis kredīta veids ir bez ķīlas, tas nozīmē, ka, lai šo situāciju atspējotu, debitoram jeb personai, kura naudu aizņēmusies, tiek piemērotas procentu likmes. 

Ātrajiem kredītiem raksturīgas arī lielākas soda un nokavējuma procentu summas, kas tiek piemērotas, ja kredīts netiek atmaksāts laicīgi. Tāpēc svarīgi pirms aizņemšanās izvērtēt savu finanšu situāciju un iespējas kredītu atmaksāt. Tikai tad, ja esi pārliecināts, ka spēsi aizdevumu atdot laikā vai laicīgi pagarināt atmaksas termiņu, būtu prātīgi pieteikties ātrajam aizdevumam.

Ātrajiem kredītiem ir trīs raksturojošās iezīmes:
- ātrais kredīts ir īstermiņa aizdevums;
- salīdzinoši ar banku sektoru tiek izsniegtas nelielas naudas summas;
- tas ir aizdevums, kas paredzēts dažādām, lielākoties neparedzētām, situācijām, kad steidzami nepieciešama nauda.

Īstermiņa aizdevumi popularitāti guvuši jau visā pasaulē
Ātrie kredīti ir plaši pazīstami tādās pasaules lielvalstīs kā Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Austrālijā, arī ievērojami lielā Eiropas daļā, tostarp, Latvijā. Ātrie kredīti Latvijā ir vieni no lētākajiem visā pasaulē. Tipiskā aizdevuma cena Igaunijā, kas bieži tiek minēta kā labais piemērs, ir daudz augstāka nekā Latvijā. Turklāt vairāk nekā divas reizes dārgāk nekā Latvijā, šis pakalpojums ir pieejams Somijā, Zviedrijā un Dānijā – valstīs, kas tiek saistītas ar ļoti augstu labklājības līmeni. Savukārt Anglijā ātrie kredīti ir vidēji trīs reizes dārgāki, visbeidzot Krievijā un ASV aizdevuma cena ir pat piecas reizes lielāka nekā Latvijā. Tiek uzskatīts, ka Latvijā šis pakalpojums ir lētāks attīstītā un konkurētspējīgā tirgus dēļ. 

Lai arī Latvijā šie nebanku kredītu aizdevumi ir lētāki nekā citās valstīs, tomēr pirms to aizņemšanās ir jāapzinās, ka šādi tiek noslēgtas papildus finanšu saistības. Pirms aizņemieties, apdomājiet, vai spēsiet attiecīgā kredīta summu savlaicīgi atdot. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)