Banner 980x90

5 padomi, kā padarīt mājokli drošu

Tuvojoties gadumijas svētkiem, prāts kļūst līksms un izklaidīgs, bet mēs paši – mazāk vērīgi un vairāk bezbēdīgi. Tomēr mājokļa drošība ir tēma, kas prasa pastiprinātu uzraudzību jebkurā gada laikā. Parūpēties, lai māja būtu drošībā, mums palīdz dažnedažādi rīki un ieradumi. Lasiet rakstu un uzziniet dažus no tiem, kas palīdzēs jums nosargāt savu mājokli!

1. Durvis – mājokļa ugunsmūris
Viena no acīmredzamākajām lietām, par ko parūpēties, lai mājoklis būtu drošībā, ir durvis. Svarīgi, lai durvis nav jūsu dzīvesvietas vājā puse, ko var pamanīt un izmantot ļaunos nolūkos, piemēram, garnadži. Ne vienmēr viņus interesē dārgi īpašumi – reizēm ielaušanās mājoklī notiek tikai tāpēc, ka to izdarīt ir bijis ļoti vienkārši. 

Kādām ir jābūt labām, drošām durvīm? 
Protams, jo masīvākas tās ir, jo labāk. Mūsdienās visbiežāk dodam priekšroku tieši metāla durvīm – tās ir grūti uzlauzt. Tomēr pirmais priekšstats var būt maldīgs. Ne visas durvis atbilst drošības standartiem, tādēļ, pirms veic pirkumu, pārliecinies, ka durvīm ir kvalitāti apliecinošs sertifikāts. Īpaša vērība jāpievērš ne tikai durvīm, bet gan arī slēdzenei. 

Papildu tam neaizmirsti parūpēties arī par slēdzamajiem vārtiem, ja dzīvo privātmājā, vai kāpņu telpas kodu atslēgas ieviešanu.

2. Spēks ir ieradumā 
No modernām ierīcēm un dārgiem risinājumiem ir maz jēgas, ja saimnieks ir aizmāršīgs un viņa ieradumi – mājoklim nelabvēlīgi. Teiksim, jūs iegādājaties stipras, smagas un visādi citādi drošas metāla durvis. Tomēr katru otro reizi, izejot no mājām, aizmirstat aizslēgt durvis. Vai metāls ko līdzēs šajā gadījumā? Noteikti nē! Tādēļ varam droši apgalvot, ka mājokļa drošība sākas no mums pašiem. Lūk, daži ieteikumi, kurus vērts likt aiz auss! 
• Atstājot mājas, pārliecinies, ka visi logi ir ciet. Vislabāk, logu tuvumā vai citā labi pārredzamā vietā neatstāsi vērtīgas mantas, kas varētu piesaistīt nelūgtu viesu uzmanību. 
• Nedalies sociālajos tīklos ar personīgo informāciju, piemēram, adresi, attēliem ar mājokļa iekārtojumu vai saviem dienas plāniem. Protams, tā varētu šķist neiespējamā misija mūsdienu digitālajā laikmetā, tāpēc labs padoms ir uzstādīt, ka šādus ierakstus var apskatīt tikai draugi. 
• Vienmēr slēdz ciet durvis, neatkarīgi no tā, uz cik ilgu laiku esi izgājis no mājas. Arī atrodoties telpās labāk slēgt durvis ciet – tas ir labs paradums. Katra ceturtā zādzībā, kas veikta no mājokļa, notiek tāpēc, ka to saimnieki nav aizslēguši durvis – ne vien dodoties prom, bet arī atrodoties mājās.
• Ejot prom, neatstājiet atslēgas zem akmens, pastkastītē vai kādā citā nedrošā vietā, ko ātri vien varētu atrast svešinieks. 

3. Signalizācija glābj naudas makus, mājokļus un pat cilvēkus 
Parasti valda priekšstats, ka signalizācijai un tamlīdzīgām drošības sistēmām ir dārgas ikmēneša izmaksas, papildu izdevumi par ierīkošanu, sarežģīta un neērta lietošana. Tomēr šis laiks jau sen ir pagājis – mūsdienās signalizācija mājās vairs nav luksusa pazīme, bet gan vienkārši papildu drošības mehānisms. 
Signalizāciju tipi: 
• Vadu signalizācija. To visbiežāk izmanto iestādēs un uzņēmumos. Vadu signalizācijas darbināšanu nodrošina elektrības pieslēgums. 
• Bezvadu signalizācija. Viegla uzstādīšana un ērta pārvietošana ir tikai dažas no bezvadu alternatīvas priekšrocībām. Šādas signalizācijas ir darbināmas ar baterijām, tādēļ noteikti nedrīkst aizmirst tās mainīt! 

Papildu funkcijas: 
• Novērošanas kameras. Galvenā novērošanas kameru priekšrocība – tās iespējams kontrolēt arī no attāluma, piemēram, ar mobilo ierīci. Gadījumā, ja nostrādā signalizācija, tu saņem paziņojumu un uzreiz vari pārbaudīt kameras. 

Mūsdienās šādu privilēģiju bauda ne tikai uzņēmumi un iestādes, bet arī privāto māju un dzīvokļu iemītnieki. Tomēr svarīgi atcerēties, ka signalizāciju sistēma nespēj aizstāt, piemēram, mājokļa apdrošināšanu – vislabāk šie divi drošības līdzekļi darbojas kopā.


4. Samaziniet riskus savā mājoklī
Mājokļu drošībai draudus nerada tikai garnadži – reizēm kaitējumu var nodarīt arī nolietojušās komunikācijas pašu miteklī. 

Pārliecinieties, vai ūdensvadi un elektrības vadi ir labā kārtībā un, ja nepieciešams, nomainiet tos. Ja dzīvojat vairāku dzīvokļu mājā, vecās komunikācijas var radīt apdraudējumu ne tikai jūsu dzīvoklim, bet arī kaimiņiem.

Vēl viens drošības pamatprincips – mājās jābūt uzstādītam dūmu detektoram. Te nav variantu – tādam vienkārši jābūt! Pašlaik iespējams savienot dūmu, mitruma vai gāzes noplūdes detektoru arī ar signalizāciju, tāpēc tas var būt dubults aizsargs. Ideālā gadījumā būtu uzstādīt pa vienam dūmu detektoram katrā telpā. Savukārt, ja jāizvēlas tikai pāris vietu dzīvoklī, tad vispiemērotākā vieta dūmu detektoram ir guļamistabas vai gaiteņa griesti.

5. Nekustamā īpašuma apdrošināšana – sirdsmieram un reālam guvumam
Pat ja no savas puses būsiet izdarījis visu, lai dzīvot būtu drošāk, nekad nevar zināt, kas notiek kaimiņu dzīvokļos. Piemēram, var gadīties tādas ķibeles kā dzīvokļa appludināšana, jo augšējam kaimiņam vannas istabā plīsusi caurule. Nevajadzētu izslēgt arī iespēju, ka kaimiņu dzīvoklī izceļas ugunsgrēks. Šajā un līdzīgos gadījumos labākais drošības līdzeklis ir nekustamā īpašuma apdrošināšana. Ieguvums ir ne tikai sirdsmiers, bet arī reāla atlīdzība jeb nauda, ja iestājas kāds no apdrošināšanas gadījumiem. 

Nekustamā īpašuma apdrošināšanas polise ir garants tam, ka gadījumā, ja neuzmanīgas vai ļaunprātīgas rīcības rezultātā īpašums tiks bojāts, jūs par to saņemsiet atlīdzību. Apdrošināt var, piemēram, dzīvokli, māju, vasarnīcu, ēku vai būvi. 

Lūk, izplatītākie risku segumi, ko sedz īpašuma apdrošināšana:
• Dabas stihijas, piemēram, zibens, plūdi, vētra, zemestrīce, lietusgāzes. 
• Trešo personu prettiesiska darbība, piemēram, laupīšana, zādzība, vandālisms.
• Uguns risks.
• Inženierkomunikāciju sistēmas avārijas.

Noformējot nekustamā īpašuma apdrošināšanas polisi, jūs varat būt pasargāts no nelaimes gadījumu sekām. Mājaslapā ManaPolise.lv iespējams aplūkot labākos īpašuma apdrošināšanas piedāvājumus vienuviet, kā arī noformēt savām vajadzībām atbilstošāko polisi par izdevīgāko cenu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)