Banner 980x90

Vidzemes jaunieši vienisprātis: rosībai vajadzīga fiziski un morāli atvērta telpa

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Strukturētais dialogs ir jauniešu un lēmumu pieņēmēju (politiķu, jaunatnes darbinieku un citu speciālistu) kopīgi centieni veicināt jauniešu līdzdalību viņiem pašiem svarīgu jautājumu risināšanā gan vietējā, gan Latvijas un Eiropas līmenī.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē Valmieras Novada fonda valdes priekšsēdētājs Ansis Bērziņš, trešdien, 8. jūnijā Smiltenē notika Vidzemes reģiona konference, kurā tika domāts, kā radīt atvērtāku un veselīgāku vidi ikvienam, distancējoties no kultūru vai sociālajām atšķirībām.

Maijā visos Latvijas reģionos notika vietējās konsultācijas jeb "Kafijas ar politiķiem". Vidzemē tādas bija Rūjienā, Priekuļos, Alūksnes novada Liepnā un Cesvainē. Interesanti, ka viens no vienojošiem risinājumiem ir nepieciešamība pēc neformālas satikšanās telpas – jauniešu centra vai citā formā, taču ar nosacījumu, ka tas ir brīvi pieejams, atvērts daudzveidībai, radošs un jauneklīgs, vēlams ar atbalsta personu. Jebkāda veida pieredze, kopīgi darot, organizējot vai atpūšoties, ir būtisks pamats gan personības izaugsmei, gan tolerancei un izpratnei par dažādību, kas arī Latvijā neizbēgami parādīsies arvien vairāk, taču ne vienmēr mūsu sabiedrība tai gatava un pieņemoša.

Vidzemes konferencē Smiltenē piedalījās jaunieši un lēmumu pieņēmēji no Cesvaines, Cēsīm, Priekuļiem, Rūjienas, Valkas, Valmieras un Smiltenes. Arvien biežāk jauniešu un politiķu sarunās izskanēja nevienlīdzības tēma, kuru, iespējams, varētu risināt ar skolēnu formas tērpiem. Lai mazinātu bailes no atšķirīgā (piemēram, gaidāmajiem bēgļiem, daudzveidīgā etniskā sastāva, citām "minoritātēm"), audzināšanas vai citās mācību stundās šo grupu cilvēkus varētu aicināt uz sarunām. Tāpat tika pausti priekšlikumi mācību procesā vairāk integrēt praktisku pieredzi, rīkot vairāk konkursus jauniešu iniciatīvām u.c.

Strukturētā dialoga turpinājums Latvijā būs nacionālā konference septembrī jauniešu galvaspilsētā Jelgavā. Kopsavilkums par Latvijas jaunatnes aktuālajām problēmām un risinājumiem tiks apspriests un tālāk nodots diskusijām Eiropas Savienības līmenī.

"Kafijas" un Vidzemes konference tiek organizēta Eiropas Savienības Strukturētā dialoga ietvaros, kas jauniešiem, politikas veidotājiem un īstenotājiem sniedz iespēju aktualizēt jaunatnes politikas problēmjautājumus vietējā, nacionālā un Eiropas līmenī. Latvijā to koordinē Latvijas Jaunatnes padome sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju. Pasākumus līdzfinansē Eiropas Komisija. Vairāk informācijas – "www.ljp.lv". 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)