Banner 980x90

Valmiera uzņems vairāk nekā 4000 Latvijas IV olimpiādes dalībnieku

Dāvis Strazds/ Pilseta24.lv
Dāvis Strazds/ Pilseta24.lv
Trešdien, 15.jūnijā Valmieras pilsētās pārstāvniecībā Rīgā (11.novembra krastmalā 29) aizvadīta Latvijas IV olimpiādes preses konference, kurā piedalījās Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis un LOK sporta direktors Andris Lupiks informēja klātesošos par gatavošanos Latvijas IV olimpiādei, kas no 1.līdz 3.jūlijam norisināsies Valmierā. Preses konferencē piedalījās arī Latvijas Olimpiskās komandas "Rio 2016" kandidāts peldēšanā - valmierietis Uvis Kalniņš, pilsētas informācijas tīkls Pilseta24.lv uzzināja konferencē. 

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis konferences sākumā norādīja, kāpēc Latvijas olimpiāde valstij ir tik nozīmīga: "Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas rīko šāda veida kompleksus sporta pasākumus pilsētas un pašvaldību komandām visos olimpiskajos sporta veidos. Notiek sacensības dažādos sporta veidos, bet šāds pasākums nav nevienā no valstīm. Visu sporta veidu attīstību atbalsta arī katra pašvaldība, tādēļ reizi četros gados šī ir laba iespēja pašvaldībām "novilkt svītru" un salīdzināt, kā tās sporta veidos izskatās salīdzinoši ar citām pilsētām. Priecē, ka katru reizi pašvaldību komandu skaits pieaug. Ja pagājušajā olimpiādē pirms četriem gadiem mums bija nedaudz pāri 80 komandu, tad šogad šis skaitlis pārsniedz 90".

Tāpat LOK prezidents uzsvēra Valmieras pilsētas gatavību rīkot šāda veida pasākumu: "Valmiera ieguva tiesības rīkot Latvijas ceturto olimpiādi piedaloties konkursā, kas notika pirms gada. Brīdī, kad Valmierā notika Latvijas jaunatnes olimpiāde, jau bija skaidrs, ka Valmiera būs Latvijas IV olimpiādes galvaspilsēta. Pilsētas dome ir daudz ieguldījusi, lai olimpiādes dalībniekiem būtu diezgan ērta ierašanās, dzīvoša, sportošana un visa pārējā sadzīve. Ceru, ka Latvijas olimpiāde dos arī kādu papildinājumu Latvijas olimpiskajai komandai, kas augusta sākumā dosies uz olimpiskajām spēlēm Riodižaneiro. Aicinu Latvijas iedzīvotājus 1.jūlijā plkst.21.15 sekot līdzi Latvijas IV olimpiādes atklāšanas ceremonijai Jāņa Daliņa stadionā, kurā dalību apstiprinājis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis. Ceremoniju būs iespējams vērot arī LTV1 tiešraidē".

Savukārt Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks norādīja: "Šī ir īpaša diena, jo pirmo reizi atveram jaunās Valmieras pilsētas pārstāvniecības Rīgā durvis, lai stāstītu par šīs vasaras sporta galvaspilsētu – Valmieru. Organizēt Latvijas IV olimpiādi Valmierā ir liels gods, jo pirmo reizi tā notiks Vidzemē. Līdz šim – 2004., 2008. un 2012.gadā – Latvijas olimpiāžu mājvieta bijusi Kurzeme. Tas ir nozīmīgs notikums vidzemniekiem, jo pie mums sabrauks Latvijas spēcīgākie, talantīgākie un mērķtiecīgākie sportisti. Tā kā darbs pie olimpiādes organizēšanas norit jau kopš 2015.gada nogales, apliecinu, ka esam gatavi uzņemt sportistus. Esam domājuši gan par tehnisko nodrošinājumu, lai sacensības noritētu kvalitatīvi, sekmīgi, veicot dažādus sporta infrastruktūras uzlabojumus, gan par dalībnieku ērtībām. Zinot, ka ne visi sportisti dzīvos tuvumā sacensību norises vietām, visas trīs olimpiādes dienas nodrošināsim dalībniekiem bezmaksas braukšanu pilsētas sabiedriskajā transportā. Paldies Latvijas Olimpiskajai komitejai, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī visām Latvijas pašvaldībām par sadarbību un atsaucību, risinot dažādus organizatoriskus jautājumus. Šis ir kopīgs darbs, kas ieguldīts, lai Valmierā varētu svinēt tik lielus sporta svētkus".

Klātesošos uzrunāja arī LOK sporta direktors Andris Lupiks: "Lai gan vēl norit priekšsacīkstes komandu sporta spēļu veidos, zināms, ka kopumā Latvijas IV olimpiādē piedalīsies 94 pašvaldību komandas, kas ir rekordliels skaits. Dalībnieku skaits lēšams ap 4000." Tāpat A.Lupiks informēja, ka Latvijas IV olimpiādes programmā iekļauti 26 olimpiskie sporta veidi, divi neolimpiskie sporta veidi – florbols un orientēšanās, kā arī viens paraugdemonstrējumu sporta veids – šahs. Galvenā olimpiādes mājvieta ir Valmiera, taču sacensības notiks arī citās Latvijas pilsētās: Cēsīs, Jūrmalā, Rūjienā, Limbažos, Alojā, Rīgā, Valkā un Burtnieku novadā. "Jāpiebilst, ka vieglatlētiem Latvijas IV olimpiāde būs viens no pēdējiem atlases posmiem XXXI Vasaras olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, kas norisināsies no 5.līdz 21.augustam. Tāpēc aicinu līdzjutējus doties uz Valmieru, lai ar savu atbalstu palīdzētu sportistiem cīņā par augstvērtīgiem rezultātiem," atzīmēja Lupiks.

Preses konferences apmeklētājiem par gatavošanās procesu dalībai Latvijas IV olimpiādē pastāstīja arī valmierietis Uvis Kalniņš, peldētājs un Latvijas Olimpiskās komandas "Rio 2016" kandidāts: "Kad uzzināju, ka Latvijas IV olimpiāde norisināsies Valmierā, mani pārņēma patīkamas sajūtas. Kā gan citādi parādīt lepnumu par savu pilsētu, kā piedalīties lielākajos sporta svētkos Latvijā. Jaunajiem censoņiem Latvijas IV olimpiāde varētu kalpot kā pieturas punkts, lai piedalītos arī nakamajās Olimpiskajās spēlēs. Atceros, ka man pirmā Latvijas olimpiāde bija 2008.gadā ventspilī un jau tad zināju, ka vēlos piedalīties Londonas Olimpiskajās spēlēs". 

"Treniņu grafiks patreiz ir ļoti saspringts. Peldu 11 reizes nedēļā, kā arī papildus  trīs reizes nedēļā apmeklēju svaru zāli. Laika nekam citam īsti neatliek, bet galu galā, lai pieadlītos Olimpiskajās spēlēs, viss ieguldītais laiks ir tā vērts," uzsvēra Kalniņš.

Tāpat konferencē prezentēts, kā izskatīsies akreditācijas kartes, diplomi kā arī Latvijas IV olimpiādes krekls, suvenīri un medaļas. 

Olimpiādes talismans būs "Voldiņš", kura vārds ir atvasināts no Valmieras nosaukuma un ir redzams iezīmēts arī Valmieras ģērbonī. Talismans radās jau pirms Latvijas jaunatnes olimpiādes. 

No 1.līdz 3.jūlijam Valmiera kļūs par olimpisko galvaspilsētu – Latvijas IV olimpiādes mājvietu. Latvijas IV olimpiādei ir izvēlēts sauklis "Iedvesmo Latviju! Piedalies, uzvari!", kas radīts ar mērķi vienot sportistus kopējiem sporta svētkiem, veicināt patriotismu, pārsteigt ar sportisko sniegumu, iedvesmot un motivēt citam citu, kā arī mudināt Latviju, tās iedzīvotājus justies lepniem par saviem sportistiem un viņu sasniegumiem. Olimpiskās vērtības popularizē četri Latvijas IV olimpiādes vēstneši: valmierietis, vienīgais divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs, cīkstone Anastasija Grigorjeva, šķēpmetēja Sinta Ozoliņa un svarcēlājs Artūrs Plēsnieks. Vēstneši katrs pārstāv savu novadu, tādējādi simboliski apliecinot Latvijas vienotību, spēju satikties Valmierā, pulcināt labākos Latvijas sportistus un līdzjutējus. Katru no viņiem varēsim sastapt arī Valmierā, startējot Latvijas IV olimpiādē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)