Banner 980x90

Straujuma: 2017.gada budžetā prioritātei ir jābūt veselības nozarei

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

2017.gada budžeta projektā prioritātei ir jābūt veselības nozarei, Saeimā sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Gatavojot 2017.gada budžetu, jau šā gada beigās Finanšu ministrija sāks darbu pie visu nozaru ministriju bāzes izdevumu daudz detalizētākas pārskatīšanas, kā arī nodokļu vidējā termiņa pamatnostādņu izstrādes, klāstīja premjerministre.

"Tādējādi 2017.gada budžeta projekta sagatavošanā nodrošināsim vēl kvalitatīvāku un prognozējamāku budžeta izstrādes gaitu. Pašlaik jau ir skaidrs, ka pamatnostādņu ietvaros tiks izvērtēti tādi jautājumi kā nodokļu kopējais slogs, kapitāla nodoklis," pauda Straujuma.

Viņa uzskata, ka 2017.gada budžeta projektā prioritātei ir jābūt veselības nozarei. "Es redzu iespējas veikt sociālās apdrošināšanas iemaksu pārdali par labu veselības nozares finansējumam, pakāpeniski virzoties uz obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu tuvāko gadu laikā. Vienlaicīgi jāturpina veselības nozares iekšējā sakārtošana," norādīja Straujuma.

Tāpat kā prioritāte 2017.gada budžetā jānosaka augstākās izglītības un zinātnes finansējuma sakārtošana, kas ir nepieciešamais pamats inovatīvai ražošanai un radošo industriju attīstībai, akcentēja premjerministre.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) un FM iepriekš pauda, ka no 2017.gada būtu jāievieš obligātā veselības apdrošināšana. Līdz ar to konkrētais reformas modelis būtu jāpiedāvā nākamgad, uz budžeta veidošanas laiku.

Plānots, ka divus vai trīs procentpunktus no obligātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām varētu novirzīt veselības apdrošināšanai. Tie būtu papildu aptuveni 100 miljoni eiro veselības aprūpei.

2014.gada sākumā Veselības ministrija, kuru tobrīd vadīja Ingrīda Circene, izstrādāja jaunu veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kuru Saeima atbalstīja pirmajā lasījumā. Tas paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarēšanu un nomaksu. Šī gada vasarā sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts, kas paredzēja atteikties no iepriekš valdības apstiprinātās koncepcijas projekta par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli.

Saeima 3.novembrī ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā lems par nākamā gada valsts budžeta projektu un saistīto likumu izmaiņām.

Savukārt ap 200 cilvēku pie Saeimas Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības rīkotajā piketā šorīt protestēja pret zemo veselības nozares finansējumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)