Banner 980x90

Pirmais Bībeles tulkojums latviešu valodā – Ernsta Glika Bībeles muzejs

shutterstock.com
shutterstock.com
Ernsta Glika Bībeles muzejs atrodas Alūksnes pilsētā un ir vienīgais Latvijā un Baltijā, kas savā krājumā glabā 1694. gadā latviešu valodā tulkotās Bībeles pirmizdevumu. Muzejs ierīkots 1990. gadā ēkā blakus Alūksnes luterāņu baznīcai. Muzeja ekspozīcija veltīta pirmajam Bībeles tulkojumam latviešu valodā un tās tulkotājam, mācītājam Ernstam Glikam.

Jaunais vācu luterāņu mācītājs

Ernsts Gliks (1654 — 1705) bija vācu luterāņu mācītājs, tulkotājs un Zviedru Vidzemes izglītības darbinieks, pirmais Bībeles tulkotājs latviešu valodā. Jaunais mācītājs Gliks Alūksnē nokļuva samērā neilgi pēc teoloģijas studijām Vitenbergas un Leipcigas augstskolās. 

Gliks apguva latviešu valodu, tad devās atpakaļ uz Vāciju, lai uzlabotu zināšanas senebreju valodā pie Austrumu kultūras un valodas skolotāja Ezdrasa Edcarda. Vidzemē jaunais mācītājs atgriezās 1680. gadā, kur strādāja par mācītāju Daugavgrīvā. Lai arī Bībeli viņš sācis tulkot Rīgā, tomēr pēc pāris gadiem Alūksnē atbrīvojusies mācītāja vieta, un Gliks pārcelts darbā uz šo Vidzemes pilsētu. Dzīvojot un strādājot Alūksnē, tika pabeigts Jaunās Derības tulkojums, un arī iztulkota visa Vecā Derība.

Lielā Ziemeļu kara laikā, pēc Alūksnes ieņemšanas 1702. gadā, krievu militārā vadība E. Gliku kopā ar ģimeni izveda uz Maskavu, kur viņš turpināja savas aktīvās literatūras un skolu darbinieka gaitas.

Ko muzejā apskatīt?

Ernsta Glika Bībeles muzejs ir iekārtots Alūksnes pilsētas centrā nelielā mājā, kas celta 1903. gadā. Ēka savulaik kalpojusi gan kā veikals, gan benzīntanks, līdz deviņdesmito gadu sākumā benzīntanks tika pārcelts ārpus pilsētas, un mājiņā iekārtots Glika Bībeles muzejs.

Muzejā var aplūkot dažādus Bībeles izdevumus no pašas pirmās, E. Glika Alūksnē tulkotās, Bībeles 1694. gadā līdz pat mūsdienām, tāpat arī sprediķu grāmatas un citus kristīgās literatūras paraugus. Kopumā Ernsta Glika Bībeles muzejā ir ap 900 grāmatu – Bībeles, dziesmu grāmatas, sprediķu grāmatas un citas kristīgā satura grāmatas; no visām Bībeles ir ap 300, un tie ir tulkojumi 38 valodās. Apmeklētājiem būs iespēja mēģināt izlasīt tekstus vecajā rakstībā un izjust valodas attīstību gadsimtu gaitā.

Pēc Glika piemiņas dienām Bībeles muzejā ir apskatāma jauna izstāde "E. Glika darba turpinājums – grāmatniecība Alūksnē 17. – 21. gadsimtā".

Ernsta Glika ozoli

Netālu no muzeja, pie Alūksnes mācītājmuižas, aug ozoli, kurus Gliks stādījis gan 1685. gadā, kad tika pārtulkota Vecā Derība, gan 1689. gadā pēc Jaunās Derības pārtulkošanas. Mācītāja stādītie ozoli ir pārdzīvojuši ne tikai Lielo Ziemeļu karu 1702. gadā, bet arī vēlāko laiku karus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)