Banner 980x90

Kāpēc pirkt bērnam galda spēles un kādas labāk izvēlēties

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Vecākiem vienmēr aktuāls ir jautājums, kā kvalitatīvi nodarbināt bērnus, kādas mantas un laika kavēkļus viņiem piedāvāt. Izvēle bērnu preču veikalos ir tik plaša, ka apjūk gan paši bērni, gan vecāki. Tāpēc vēlamies atgādināt par kādu nozīmīgu un vērtīgu preču kategoriju – tās ir galda spēles. Šajā sadaļā noteikti ir vērts ieskatīties, ja gribat sagādāt bērniem kādu tiešām vērtīgu laika kavēkli.

Bērnu preču tirgotājs "XS Rotaļlietas" apliecina, ka galda spēļu popularitāte pēdējos gados ir pieaugusi, jo vecāki vairāk aizdomājas par to, kā nodrošināt bērniem vērtīgas nodarbes. Iemesls ir arī tas, ka pēdējā laikā radītas daudzas jaunas un interesantas galda spēles, kas spēj piesaistīt bērnu uzmanību.

Pārdevējs min vairākus būtiskus iemeslus, kāpēc vecākiem vajadzētu pirkt saviem bērniem galda spēles un mācīt viņiem tās spēlēt.

Laba alternatīva viedajiem ekrāniem
Šobrīd notiek aktīva pielāgošanās tehnoloģiju laikmetam, kad jāiemācās sabalansēt viedo ierīču un ekrānu daudzums savā ikdienā ar citām nodarbēm. Bērnu sakarā tas ir īpaši aktuāli, jo viņi ātri aizraujas, pierod, tas negatīvi var ietekmēt viņu attīstību un veselību. Skaidrs, ka bez tehnoloģijām un to pārzināšanas nevar, bet atrast veselīgu līdzsvaru, iemācīt bērnam, ka labi laiku var pavadīt dažādos veidos – tas ir vecāku uzdevums.

Galda spēles ir lieliska alternatīva spēlēm viedierīcēs, sociālajiem tīkliem. Daudzas spēles, kas eksistē virtuālajā vidē, veidotas, iedvesmojoties no galda spēlēm, tāpēc ir iespēja atrast analogus taustāmā veidā. Piemēram, vārdu spēles, atmiņas spēles, kārtis un citas. 

Tiek attīstīta domāšana un loģika
Spēlējot galda spēles, bērnam jāmācās izmantot loģisko domāšanu, jāizmanto savas zināšanas. Tas noteikti ir ieguvums bērna intelektam. Un to var stiprināt jau no mazām dienām, izvēloties vecumam piemērotas spēles. Ja spēle bērnam ļoti viegli padodas, tad jau var domāt par grūtākas spēles izvēli, lai atkal piedāvātu viņa prātam jaunus izaicinājumus.

Bērns mācās sadarboties, iepazīst uzvaru un zaudējumu
Ne mazāk nozīmīgas ir sociālās un emocionālās iemaņas, ko bērns gūst, spēlējot galda spēles. Vairums spēļu ir jāspēlē reizē vairākiem spēlētājiem. Tādā veidā bērni mācās sadarboties un veselīgi sacensties. Viņi sastopas ar zaudējuma un uzvaras jūtām, kas mazākā vecumā ir diezgan spēcīgas, ne vienmēr bērni adekvāti ar to tiek galā, tāpēc ir labi praktizēties. Nevajadzētu izmantot taktiku, ka kāds spēlētājs speciāli zaudē, lai ļautu bērnam vienmēr uzvarēt. Tās ir svarīgas mācībstundas, ko var apgūt ar galda spēļu palīdzību. 

Galda spēles mudina pavadīt laiku ar ģimeni
Ja mājās ir galda spēles un bērniem tās patīk, tad viņi mudinās arī pārējos ģimenes locekļus iesaistīties. Tādā veidā ieguvēja būs visa ģimene, jo būs vairāk jēgpilni kopā pavadīta laika. Kopīga galda spēļu spēlēšana stiprinās attiecības ģimenē, sniegs pozitīvas emocijas. Tā ir laba nodarbe tad, ja laika apstākļi nav pārāk vilinoši, lai dotos ārā. Tāpat tas ir iemesls izslēgt TV un visiem sapulcēties kopā. 

Caur spēlēm uz zināšanām
Spēles ne tikai izklaidē, bet arī māca. Bērni ir atvērti visam jaunajam. Ar spēles palīdzību ļoti labi var nogādāt bērna prātā dažādas zināšanas. Tādā veidā var mācīties burtus, svešvalodas, krāsas, formas, apgūt ģeogrāfiju, bioloģiju, vēsturi un daudzas citas vērtīgas zināšanas. Mācīšanās ar spēļu palīdzību vienmēr ir daudz aizraujošāka, bērns to pat neuztver kā mācīšanos, viņam tā ir spēle, bet prāts iegūst vērtīgas zināšanas un nostiprina tās.

Publicitātes fotoPublicitātes foto


Kādas galda spēles izvēlēties?
Galda spēles veikalu plauktos ir tiešām plašā izvēlē – visiem vecumiem un interesēm. Pieejamas gan individuālas spēles, gan spēles, kur vajadzīgi vairāki spēlētāji. Labāk mājās sagādāt dažāda veida spēles, lai katrā situācijā izvēlētos piemērotāko. 

Mājās vajadzētu turēt tādas zināmas un jau klasiskas spēles kā kārtis, domino, dambrete, šahs, cirks. Tās noder gan lieliem, gan maziem. 

Varat izmēģināt arī kādas no galda spēlēm, kas radītas Latvijā un jau guvušas plašu atzinību:
• stratēģiskā spēle "Goldingen";
• "Burtošanas čempionāts";
• latviešu mīklu spēle ABRA;
• galda spēle "Om Nom Nom";
• "Ice Cool" – pirmā knipju spēle pasaulē;
• latgaliešu domino u.c.

Bērniem patiks tādas galda spēles, kurās darbojas viņu iemīļoto multfilmu varoņi – cūciņa Pepa, monstru lelles, Ķepu patruļas varoņi, pasaku princeses, Vinnijs Pūks un daudzi citi bērnu mīlēt tēli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)