Banner 980x90

IeM pilotprojektā vērtēs brīvprātīgo ugunsdzēsēju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstības iespējas

Rīga, 17.dec., LETA. Ministru kabineta komiteja šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) rosināto pilotprojektu, ar kura īstenošanu iecerēts izvērtēt brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstības iespējas.

Saskaņā ar likumu Latvijā patlaban ir ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesti un organizācijas - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), iestāžu un komercsabiedrību glābšanas dienesti, pašvaldību ugunsdrošības un glābšanas dienesti, kā arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizācijas.

Lai veicinātu brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstību, IeM piedāvā brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstības iespējas izvērtēt pilotprojektā, tajā iesaistot piecas brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu komandas.

Īstenojot šādu variantu, tiktu realizēts pilotprojekts, lai praktiski testētu brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstībai iespējamo risinājumu. Pilotprojekta īstenošanai no dažādiem valsts reģioniem tiks izraudzītas piecas brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu komandas.

Paredzēts, ka minētās komandas iesaistīs ugunsgrēku dzēšanā, kam nav augsta sarežģītība, piemēram, neapdzīvotu ēku, kā arī vienkāršos glābšanas darbos, atbalstot VUGD un attiecīgajā periodā arī Valsts meža dienestu. Pilotprojektā iesaistītajām komandām būs paredzēts finansiāls atbalsts tehnikas uzturēšanai, kā arī kompensācija par izbraukumiem uz notikumiem un par dalību ugunsdrošības prevencijas pasākumos.

VUGD nodrošinās pilotprojektam izraudzīto komandu apmācību. Pilotprojektā tiks vērtēta prasību piemērošanas nepieciešamība attiecībā uz brīvprātīgo ugunsdzēsēju veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Tāpat testēs jautājumus attiecībā uz informācijas apmaiņas kārtību starp pilotprojektā iesaistītajām komandām un VUGD, kā arī vērtēs nepieciešamību precizēt pašvaldību uzdevumus ugunsdrošības un ugunsdzēsības jomā.

Pēc pilotprojekta realizācijas IeM sagatavos informatīvo ziņojumu izskatīšanai Ministru kabinetā par pilotprojekta rezultātiem un tālāko rīcību brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstībai, tai skaitā nepieciešamajām izmaiņām normatīvajā regulējumā.

Šī risinājuma īstenošanai nepieciešams papildu finansējums 43 000 eiro gadā, kas tiks nodrošināts no IeM budžeta.

Lai pilnveidotu ugunsdrošības pakalpojumu sniegšanas tiesisko regulējumu, paredzēts arī sagatavot grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kā arī Ministru kabineta noteikumus, kas paredzētu, ka pasākumus ugunsdrošības prasību nodrošināšanai veic fiziska persona ar attiecīgu kvalifikāciju vai apmācību. Tāpat topošajās normās noteiktu prasības fizisku personu, kas veic pasākumus ugunsdrošības normu nodrošināšanai, kvalifikācijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)