Banner 980x90

Gada pirmajā nedēļā apzināti 52 gripas gadījumi

Šā gada pirmajā nedēļā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) laboratorijas saņemta informācija par 52 gripas gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati.

Kopš pagājušā gada oktobra mēneša RAKUS laboratorijā noteikti vismaz 104 A un pieci 5 B tipa gripas vīrusi. Vēršanās ambulatorajās iestādēs pneimonijas gadījumā pagājušajā nedēļā palielinājusies par 66%.

Arī ģimenes ārstu sniegtā informācija par saslimstību pagājušajā nedēļā liecina par gripas slimnieku skaita vismaz divkāršu pieaugumu salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš.

Ņemot vērā straujo gripas vīrusu izplatības pieaugumu, gripas epidēmija varētu būt gaidāma jau pavisam drīz, brīdina SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vēl nav nokavēts laiks, lai pret gripu vakcinētos riska grupu pacienti, kuriem valsts apmaksā pusi no vakcīnas cenas. Riska grupu pacienti ir cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, aknu, nieru un vielmaiņas slimībām, pacienti ar imūndeficītu, tādi, kuri ilgstoši saņem aspirīna preparātus, kā arī bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem, un grūtnieces.

Vakcinācija īpaši ieteicama cilvēkiem, kuru ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai hroniskie slimnieki, kā arī mediķiem un sociāliem darbiniekiem, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs. Vakcinēties būtu nepieciešams arī pacientiem, kuriem ir ieplānotas operācijas vai ārstēšanās stacionārā gripas sezonas laikā.

Tāpat Nikiforova atgādina, ka šajā laikā ikvienam nepieciešams stiprināt imunitāti un ievērot vienkāršus ikdienas profilakses pasākumus, kuri palīdzēs izsargāties no saslimšanas ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām.

Ja tomēr parādās gripas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, "kaulu laušanas" sajūta, sauss klepus, sāpes acu ābolos, nepieciešams palikt mājās un konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)