Banner 980x90

Ar šiem 9 padomiem paklāju tīrīšana būs negaidīti viegla

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Par spīti Taviem pūliņiem un centieniem saglabāt paklāju tīru un koptu, kāds tas bija iegādes brīdī, pēc kāda laika tas kļūs par upuri izgāztiem dzērieniem, nokritušai pārtikai vai citiem netīrumiem. Tāpēc izlasi šo rakstu, lai paklāju tīrīšana kļūtu viegla un saprotama un lai Tu varētu izvēlēties labāko risinājumu gadījumā, ja uz paklāja nokļuvis traips.

9 vērtīgi padomi, lai paklāju tīrīšana būtu īpaši viegla
Dažkārt paklāju tīrīšana var būt visai delikāta un piesardzīga nodarbe. Seko šiem padomiem, lai nenodarītu pāri vienam no nozīmīgākajiem interjera dizaina elementiem.

♦ Traipu nedrīkst berzēt. Labāk izvēlies citu tehniku – mēģini to nosusināt ar tīru lupatiņu, papīra dvieli vai sūkli, kas samitrināti tīrīšanas līdzeklī. Berzējot traips iesūcas paklāja šķiedrās, kas liek tām strauji nolietoties, savukārt, traipu susinot, tas uzsūcas lupatiņā.
♦ Soda palīdzēs dzērienu traipu tīrīšanā. Ja to pareizi izmanto, soda ir ļoti efektīva vīna un alus traipu tīrīšanā – mēģini nosusināt traipu ar lupatiņu, uz kuras uzlikta soda. Ja tas nestrādā, pamēģini šādi – pusi uz pusi sajauc etiķi ar ūdeni un ļauj iegūtajam šķidrumam 10–15 minūtes iesūkties netīrajā vietā. Pēc tam piespied tīru sūkli, lai tas uzsūktu traipu – atkārto šīs darbības, līdz paklājs ir tīrs. Kad tas izdarīts, paskalo attiecīgo vietu ar siltu ūdeni un sakārto paklāja struktūru.
♦ Skūšanās želeja tiek galā ar dažādiem traipiem. Ja ļausi skūšanās želejai iesūkties traipā vismaz 30 minūtes, tā var noņemt teju jebkuru traipa veidu. Kad želeja nožuvusi, to aizpūt vai noņem ar tīru salveti. Pēc tam paklājam uzsmidzini 50:50 etiķa un ūdens sajaukumu un noslauki to ar lupatiņu.
♦ Ledus noder cīņā ar košļājamo gumiju. Turi ledu uz košļājamās gumijas tik ilgi, kamēr tā ir sasalusi (parasti tas prasa aptuveni 30 sekundes), pēc tam pacel to un pielipušās paklāja šķiedras nogriez tik tuvu gumijai, cik iespējams.
♦ Trauku mazgājamais līdzeklis uzvarēs taukainus traipus. Ja Tev ir tukšs pūšamais tīrīšanas līdzeklis, tad tajā sajauc ūdeni ar dažām pilēm trauku mazgājamā līdzekļa un uzpūt to uz taukainās vietas. Trauku mazgājamā līdzekļa iedarbība būs tāda pati kā uz netīrajiem traukiem. Kad tas izdarīts, attiecīgo vietu nosusini ar tīru lupatiņu.
♦ Karstums atvieglos vaska tīrīšanu. Ja uz Tava paklāja ir nokļuvis vasks, neraizējies. Novieto uz tā lupatiņu un sildi šo vietu ar gludekli. Pēc tam izkusušo vasku viegli varēsi nokasīt ar sviesta nazīti. Nevainojam rezultātam pārliec pāri papīra dvieli un atkal to karsē ar gludekli – vasks pielips pie papīra un būs pazudis jau pēc pāris reizēm.
♦ Ūdeņraža pārskābe ļaus aizmirst asins traipus. Sākumā atmiekšķē asins traipu ar ūdeni, kas sajaukts ar veļas mazgājamo līdzekli. Tad noskrāpē nost tik daudz asinis, cik iespējams, bet, lai iztīrītu atlikušo daļu, pielieto ūdeņraža pārskābi tieši uz traipa. Saskarē ar asinīm tā sāks burbuļot, bet neļauj tam sevi izbiedēt – nosusini traipu ar papīra dvieli.
♦ Sviesta nazis palīdzēs nokasīt pielipušas konfektes. Ja uz paklāja nokritusi ledene, pamēģini to nokasīt ar sviesta nazi. Kad tas paveikts, ar sūkli uz netīrās vietas uzklāj ūdeni, kas sajaukts ar ziepēm. Īpaši svarīgi ir no paklāja iztīrīt cukuru – ja tas netiks izdarīts, attiecīgajā vietā viegli pielips netīrumi.
♦ Regulāra tīrīšana ļaus paklājam izskatīties gluži kā jaunam. Ja Tev ir pieejama tvaika tīrīšanas iekārta, tad nebaidies to izmantot – tā palīdzēs paklāju iztīrīt īpaši labi. Savukārt, ja Tev šāda ierīce nav pieejama, tad iesakām paklāju tīrīt īpaši rūpīgi ar tīru un maigu birstīti. 

Paklāju tīrīšana ir tikpat svarīga nodarbe kā drēbju mazgāšana
Tāpat kā mūsu drēbēm ir nepieciešama regulāra mazgāšana, lai tās saglabātos tīras un higiēniskas,  arī paklāju tīrīšana ir bieži veicama nodarbe, lai pasargātu šo interjera sastāvdaļu. Smilšu un citu netīrumu laicīga neiztīrīšana ievērojami paātrina paklāja nolietošanos, kā arī dažādu baktēriju un ērcīšu vairošanos, kas īpaši negatīvas sekas atstāj uz maziem bērniem. 

Regulāra paklāja tīrīšana nodrošina:
• lielāku paklāja "dzīves ilgumu";
• traipu mazināšanos;
• higiēnisku vidi;
• uzlabotu izskatu paklājam, līdz ar to – arī telpai;
• putekļu ērcīšu un baktēriju daudzuma samazināšanos;
• nepatīkamu smaku samazināšanos.

Pēc iepriekšminētajiem punktiem var viegli noprast, ka regulāra paklāju tīrīšana var sniegt ne tikai vizuālu baudījumu, bet arī labu pašsajūtu. Seko līdzi sava paklāja tīrībai un negaidītu traipu gadījumā izmanto kādu no deviņiem punktiem, kas ļaus Tev viegli atbrīvoties no netīrumiem, kas ne vienam vien paklāja īpašniekam mēdza sagādāt negantas galvassāpes. Rūpējies par sava paklāja tīrību, un arī Tava dzīvesvieta būs tīrāka!

Starp citu, paklāju tīrīšanu Rīgā, kā arī Ādažu, Babītes, Salaspils un Mārupes novadā piedāvā uzņēmums "Eco Baltia VIDE"!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)