Banner 980x90

Alūksnes novada mērs noraida Šuplinskas pārmetumus par jaunu sporta būvi novadā

Rīga, 6.marts, LETA. Izglītības un zinātnes ministres Ilga Šuplinskas (JKP) pārmetumi Alūksnes novada pašvaldībai par uzbūvēto Liepnas sporta zāli un jaunas sporta būves veidošanu pilsētā ir nevietā, aģentūrai LETA pauda Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS).

Novada mērs atsaucas uz ministres šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pausto. Kā skaidroja ministre, Alūksnes novada pārstāvji ministrijai teikuši, ka pilsētai ir vajadzīga sporta halle, pamatojot, ka pilsētā bērniem tāda pietrūkst. Savukārt ministre pašvaldības pārstāvjiem norādījusi, ka Liepnā, kas atrodas šajā novadā, ir fantastiska sporta halle, bet tagad Liepnā vidusskolas un internātskolas vietā labākajā gadījumā palikšot pamatskola. Pēc ministres teiktā noprotams, ka viņai nav saprotams, kādēļ šie jautājumi netika plānoti tālredzīgāk.

Tikmēr Dukulis norādīja, ka līdzīgi kā izglītības ministre neuzņemas atbildību par savu priekšgājēju ministra amatā darbību, tā arī Alūksnes novada pašvaldība nekādi nevar uzņemties atbildību par to, kas ir izdarīts pirms 2009.gada pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas. Viņš skaidroja, ka Liepnas sporta zāle ir nodota ekspluatācijā 2009.gada 3.jūnijā, tātad par tās būvniecību ir lēmusi Liepnas pagasta pašvaldība.

Sporta zāle ir būvēta par valsts investīciju projektu finansējumu, Liepnas pagasta pašvaldības līdzfinansējumu un dotāciju, ko pirms pašvaldību reformas no valsts budžeta saņēma katra pašvaldība, klāstīja Dukulis, piebilstot, ka Šuplinskas pārmetumi novada pašvaldībai par pirms novada izveidošanas uzbūvēto Liepnas sporta zāli un it kā nepareizu plānošanu ir nevietā.

Alūksnes novada pašvaldība norāda, ka gadījumā, ja tiks apturēta valsts budžeta finansējuma piešķiršana sporta būvēm, tas var nozīmēt, ka Alūksnē, kas ir viens no reģionālās attīstības centriem Latvijā, netiks pabeigts sporta centrs, kura projektēšana ir sākta ar valsts budžeta finansējumu.

Vienlaikus pašvaldībā uzskata, ka sporta centrs Alūksnē ir nepieciešams, lai nodrošinātu izglītības procesu Alūksnes Bērnu un jaunatnes sporta skolai, vispārizglītojošām skolām, kā arī sporta aktivitātēm pieaugušajiem iedzīvotājiem. Alūksnes novadā ir sākta izglītības iestāžu tīkla reforma, kuras rezultātā skolēni no pagastiem arvien vairāk koncentrējas izglītības iestādēs pilsētā.

"Liepnas pagasts atrodas 30 kilometru attālumā no Alūksnes. No novada centra tas ir sasniedzams pa zemes ceļu. Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka šo zāli regulārām ikdienas sporta nodarbībām, kādas ir jānodrošina Alūksnes Bērnu un jaunatnes sporta skolai, kurā mācās skolēni no visa Alūksnes novada, nav iespējams izmantot," apgalvoja novada domes priekšsēdētājs.

Viņš arī noraida pārmetumus, ka sporta centrs Alūksnē ir stihiska būve, jo novada pašvaldība ar lūgumu atbalstīt šī sporta centra būvniecību jau kopš 2012.gada ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Latvijas Nacionālajā sporta padomē un pie vairākiem Ministru prezidentiem.

"Alūksnes novadā tomēr ceram, ka ministre izpratīs situāciju pareizi un atbalstu sporta centra būvniecības turpināšanai Alūksnē saņemsim," piebilda Dukulis.

LETA jau iepriekš vēstīja, ka Šuplinska rosinājusi apturēt finansējuma piešķiršanu vairākām sporta būvēm, līdzekļus novirzot pedagogu algām.

Otrdien valdības sēdē, lemjot par 2019.gadu budžetu, ministri uzklausīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšlikumu paredzēt papildu līdzekļus pedagogu algām. Tomēr Šuplinska šādu priekšlikumu neatbalstīja, norādot, ka vispirms nepieciešams veikt izglītības reformu.

Vienlaikus ministre informēja, ka joprojām tiek meklēti risinājumi, lai izglītības reformu īstenošanas gadījumā varētu rast finansējumu pedagogu darba samaksas palielināšanai. Kā piemēru ministre minēja Izglītības un zinātnes ministrijas īpašumu lietderības pārskatīšanu.

Ministre intervijā Latvijas Televīzija sacīja, ka viņas nolūks 2019.gadā ir "pārskatīt sporta būves, kas 2017.gadā ielobētas starp budžeta lasījumiem". Starp tām viņa minēja būves Ventspilī un Jēkabpilī. Vienlaikus Valsts kontrole aicinājusi pievērst uzmanību Jāņa Daliņa stadionam Valmierā, raidījumā teica Šuplinska.

Pēc viņas sacītā, projektu adekvātums, atbilstība un nepieciešamība tiek pārskatīta, turklāt uzmanība tiekot pievērsta arī lielākām būvēm, piemēram, Daugavas stadionam.

Ministre uzsvēra, ka ir pret stihiskām būvēm un to, ka to veidošana nenotiek plānveidīgi un ar pamatojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)